IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето го електрическото бъдеще на Lexus

Новият LF-Z обещава 600 км с едно зареждане и предно, задно и 4х4 предаване едновременно

600 километра пробег с едно зареждане, изцяло нова 4х4 система и, по всяка вероятност, революционна нова батерия: това са най-интересните черти на LF-Z, който Lexus представи днес като първа стъпка към електрическото си бъдеще.
 
  
Lexus LF-Z
 
  
Японската компания обещава да пусне 20 електрифицирани автомобила в следващите три години и половина, макар че в тази бройка влизат също плъг-ин хибриди и традиционни хибриди. Концептът LF-Z обаче загатва за сериозни промени не само в количествено, но и в качествено отношение.

От Lexus засега не съобщават много подробности за модела, нито за евентуалното му серийно производство. Знае се обаче, че ще има батерия с капацитет 90 киловатчаса, която ще е достатъчна за пробег от 600 км с едно зареждане. Това е доста повече от конкурентите с подобен капацитет, което породи хипотези, че става дума за новаторска батерия с твърд електролит. Групата Toyota работи усилено върху нея от няколко години.
  
  
Lexus LF-Z
  
  
Автомобилът ще бъде и доста ефективен, със средно потребление на енергия около 15 квт за 100 км, потвърди Спирос Фотинос, директор на Lexus за Европа.

Концептът ще може да се зарежда при 150 квт, и ще стига от 10 до 80% заряд само за 30 минути. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 3 секунди.

Още няма официално потвърждение, но почти сигурно колата ще е на новата електрическа платформа e-TNGA, разработена от Toyota съвместно със Subaru. Дължината на концепта е 4.88 метра, а междуосието - 2.95 м. Компанията ще предложи и гаранция на батерията за 1 милион километра пробег.
 
  
Спирос Фотинос, Lexus Europe
Системата Direct4 ще даде на новия модел "безпрецедентна стабилност", увери ни шефът на Lexus Europe Спирос Фотинос
  
    
Доста иновативно е и задвижването, наречено Direct4. То разполага с по един електромотор на всяка ос, свързани с електронна система за динамично разпределение на въртящия момент, която ще може да превключва мигновено между предно, задно и 4х4 предаване. Резултатът от това и от ниския център на тежестта е "безпрецедентна стабилност", твърди Фотинос. Воланът ще е steer by wire, с електронно предаване на движенията на водача, и без директна връзка с колелата. Това е наложително и заради бъдещите системи за автономно управление.
 
  
Lexus LF-Z
 
  
Предполагаме, че екстериорният дизайн е доста близък до бъдещия сериен модел. Никак не е сигурно обаче, че необичайният волан ще оцелее до поточната линия. Любопитна е новата концепция на Lexus за информационната система, групирана в три сензорни екрана с форма на пеперуда зад волана.

Инженерите обещават добавена реалност и изкуствен интелект, който ще приема гласови команди и ще се самообучава в хода на ползване. LF-Z ще бъде и с виртуален ключ, ползван чрез смартфон. Покривът е с електрохроматично стъкло и може да се затъмнява с натискането на бутон.
    
      
Още снимки на новия Lexus LF-Z вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 2 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 2 години )
    Не разбрах само, прикачният инвентар на снегорина с колата ли върви или се продава отделно?Сигурно греблото е от титан с тефлоново покритие, нали сичко е хай-тек.
  • #12
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Кимоното ( преди 2 години )
    Грозотата е убийствена което е нормално за койота.
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Петела ( преди 2 години )
    Аз не съм специалист,но ми прави впечатление,че стават все по-ръбести,а си мислех,че обтекаемостта е важна и за тези автомобили.Айде сега да ми обясните колко съм ***
  • #10
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не пълня гуши на чужди работници
  • #9
    12 rate up comment 2 rate down comment
    цассждбф ( преди 2 години )
    Много ми харесва. Имам ли пари бих си я взел.
  • #8
    10 rate up comment 3 rate down comment
    До7 ( преди 2 години )
    Аз пък разбрах че Лексус имат концепт - демек картинка в три Де и обясняват колко е иновативна картинката.
  • #7
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Bayraktarya-BM-MGGA! ( преди 2 години )
    ТОва, което пък аз схванах от раз е, че ДОЙЧОФФците с техните си ДОПОТОПНИ "премиуми" отново за пореден път ще требе да им дишат прахта и да се наредят на опашката и учтиво да изчакат ПРОГРЕССА за кой ли път да ги отмине и съответно ненавести, УВИ!!! Рев+сузи в родината на Баба ми Тина, пардон - тя е в СУИС-мейд, исках да кажа - Меркел, м-ДА!!
  • #6
    1 rate up comment 3 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    От цялата новина в съзнанието ми влезна единствено, че батериите с твърд електролит ще ме изкарат до пенсия:))) Това, че Тойота са се насочили натам е стъпка в правилната посока, след сериозното закъснение, което реализират при навлизането си на пазара на чисто електрически ПС....тази батерия ще бъде вградена още следващата година в коли на други производители, които са доста напред в технологията!!!
  • #5
    3 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Койота ще пуска автомобил с по-лоши параметри от тесли-те които ги има 5 години вече на пазара. Сега разбирам защо шефа им тръбеше, че бъдещето на коли не можело да бъде електрическо.
  • #4
    5 rate up comment 24 rate down comment
    Факт! ( преди 2 години )
    Отчайващо грозен автомобил