IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде е най-младият автопарк в Европа?

България е на последно място, а лидер е Люксембург

Това, че България има най-старият автомобилен парк в страните от ЕС не е изненада. Още през февруари от Асоциацията на автомобилните производители у нас обявиха, че средната възраст на колите по родните пътища е 19 години. Сега анализаторите от Autostat разкриват какво е положението в другите държави.


автопарк България


Най-младият автопарк е този на Люксембург, където средната възраст на автомобилите е 6,5 години. В топ по този показател са Великобритания, която напусна ЕС - 8 години и Австрия - 8,3 години. Средната възраст на колите в ЕС е 11,5 години, което е близо 2 пъти по-добър показател от България.

Логично, най-старите автомобили се карат в страните от Източна Европа. В Хърватия средният показател е 14,6 години, в Чехия - 14,9 години, в Естония - 16,7, в Литва - 16,8, а в Румъния - 16,5 години. Благодарение на това, че има голямо производство на своята територия, средната възраст в Русия е 13,9 години.

Експертите обясняват сравнително високият показател за Европа не само с факта, че в голяма част от държавите от ЕС хората нямат възможност да си купят нови автомобили. В някои държави много от превозните средства са добре запазени през последните години и не се налага тяхната замяна с нови.

Снимка: Investor Media Group

0 от 500
  • #1
    23 rate up comment 4 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    В БГ има 2 прости причини да имаме най-старият автопарк в ЕС: 1. Няма екологичен компонент на данъка (т.е. замърсяващият не плаща най-много както е в почти всички останали страни от ЕС, а даже напротив, допреди 2 години най-екологичните коли бяха с най-висок данък, понеже собствениците им са богати че са си ги купили нови) и прегледите са фиктивни (всякъкви изтърбушени 3+ л. бензини и дизели го минават без проблем), 2. Няма субсидиране от държавата за покупка на по-екологични (по-нови) коли