IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София и Бургас обмислят забрана за движение на стари автомобили

Въвеждането на ограниченията стартира с коли над 20 години от марките "Лада" и Москвич"

Управата на Соbия много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, като Бургас също смята да предприеме подобни мерки за подобряване на екологичната обстановка в грудата. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстъра „Зелен транспорт”.


Лада


"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо. Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още Грозданов.

Експертът допълни, че много от пунктовете за технически прегледи у нас не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят и съответно въведат новите стикери с чипове. Също така не е ясно и кой ще следи дали има манипулиране на прегледа.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат "Лада" и "Москвич". Те ще бъдат изключен от всички готвени мерки за подобряване на екологичната обстановка, в това число дори и при преминаване на метан. Според Грозданов, всички автомобили у нас ще получат една година гратисен период за преминаването на преглед за измерване на вредните емисии.

Снимка: БГНЕС


0 от 500
  • #9
    70 rate up comment 2 rate down comment
    Дочо ( преди 3 години )
    Щото в Бургас Лукойл-Нефтохим и Кроношпан бълват от комините чист планински въздух, затова опряха до Лади и Москвичи...
  • #8
    52 rate up comment 5 rate down comment
    васо ( преди 3 години )
    Значи в цяла Европа може да се карат коли ветерани, друга тема е, че няма такива японски,просто са изгнили.Та в България решиха... това не е обикновена идиотия, а мегаидиотия.Има коли по на 20-30 и повече години които са колекционерска рядкост и струват баснословни пари.И хората си ги карат и ходят по събори и сбирки.Минал ли си техническият тест и платил ли си данъците е единственият критерий за това,дали една кола ще се движи или не.
  • #7
    27 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    и нови рена да забранят, те са по-зле и от старите лади!
  • #6
    31 rate up comment 0 rate down comment
    Петър ( преди 3 години )
    А пък аз си помислих че ще обявяват залесителни кампании,явно доста хора си мислят че с пари и забрани ще направят света по ,,екологичен" .Ами ако духне от към Девня или от по далеч какво правите в София,Бургас....какво ще решава общинския съвет- да глобява тоя дето духа ли.....
  • #5
    41 rate up comment 0 rate down comment
    Гошо ( преди 3 години )
    Нека си оправят ГТП, че в момента са фиктивни и който не отговаря на еко нормара го спират, а не да посочват определена марка и година, аз карам мерцедес на 21год, тези на прегледите ще ме пуснат без значение от газовете, но аз нарочно ги питам, като минавам преглед, колко показва на газовете колата ми и то е 0,5, тоест в норми и е перфектна, колата, като е изправна, няма значение възрастта!
  • #4
    54 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 години )
    Това е такава недомислена, че нямам думи. Пак някой ще съди общината и държавата и ще спечели. Абсурдно е да се въвеждат забрани по марки. Значи 20 годишна Леда е незаконна, но 25 годишен дизелов Голф е законен. Това си личи, че са го мислили в някое ,,зелено" движение - там са такива умници обикновено. Друг аспект - да се забраняват коли по ,,възрастов" принцип също е недомислица. Какво става с класическите автомобили. Защо да не мога да карам някоя класика, ако чинно си плащам данъка.
  • #3
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    А ми кпторите като гоуф и пассатор?
  • #2
    23 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А канцерогенните вагонетки кога?
  • #1
    5 rate up comment 26 rate down comment
    Веско ( преди 3 години )
    A не е ли по-логично да поставят лимит на всички автомобили с ДВГ?