IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София и Бургас обмислят забрана за движение на стари автомобили

Въвеждането на ограниченията стартира с коли над 20 години от марките "Лада" и Москвич"

Управата на Соbия много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, като Бургас също смята да предприеме подобни мерки за подобряване на екологичната обстановка в грудата. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстъра „Зелен транспорт”.


Лада


"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо. Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още Грозданов.

Експертът допълни, че много от пунктовете за технически прегледи у нас не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят и съответно въведат новите стикери с чипове. Също така не е ясно и кой ще следи дали има манипулиране на прегледа.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат "Лада" и "Москвич". Те ще бъдат изключен от всички готвени мерки за подобряване на екологичната обстановка, в това число дори и при преминаване на метан. Според Грозданов, всички автомобили у нас ще получат една година гратисен период за преминаването на преглед за измерване на вредните емисии.

Снимка: БГНЕС


0 от 500
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Холандеца ( преди 2 години )
    Мн странно щ, в Холандия данък няма за ретро колите над 30год.
  • #28
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    лаино с пушеща печка е 4та категория,а моята стара кола макар и да покрива изискванията не може да вземе повече от 1ва заради годините
  • #27
    3 rate up comment 0 rate down comment
    гост ( преди 2 години )
    зелените талибани ще ни върнат 100 години назад и това няма да укаже никакво положително влияние на чистотата на въздуха или срещу глобалното затопляне, просто тормоз до дупка
  • #26
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Marggy ( преди 2 години )
    Да подобрим вика "екологичната обстановка"... А кой ще подобри ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА, бе смешнци!!!!!???!!!!! Да не би да не видяхте, че пътищата не стават за друго освен за Лади и Москвичи, заради кратерите по пътя, да не говорим, че някъде няма и път а само кал, а ?!!!!!Еееей, цял проблем е България се управлява от София, ей тва е. Шопска кратуна - куха и е дебела.
  • #25
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Ванко 1ц ( преди 3 години )
    Maлоумници уникални! Ако си мислят че има много Лади и Москвичи, да се огледат малко.Соц автомобилите са екзотика по улиците.А колко западни таралясници има на пътя ? И т. н.
  • #24
    15 rate up comment 1 rate down comment
    не сменям преди да с ( преди 3 години )
    Имам ТОЙОТА на 20г. бензин 1,8 VVTi Колата е в перфектно състояние. Купена чисто нова от магазина. Карам я 21 /двадесет и една/ години. Къде е екологията в цялата работа. Ами ако бях сменил 6 коли за това време - това са 9 тона високотехнологични отпадъци...
  • #23
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Благодарим и ние за ( преди 3 години )
    Само дела срещу държавата в Страсбург да се научат и да ти купят една нова колица на ток с платна или с вода
  • #22
    22 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Лади и Москвичи почти не останаха по пътищата! Хората предлагащи тези недоумици излизали ли са по улиците през последните 5 години?!
  • #21
    23 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    европейците карат ретро коли защото могат да си го позволят . Бг пенсионерите карат ретро коли защото немогат да си позволят 200-300 лева месечно за нормална кола.
  • #20
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Mitakanl ( преди 3 години )
    Първо погледнете нефтозавода,после, Кроношпан,след това мислете,долни ***, всичката ви работа е такава, бай ганьовска!