IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep възроди официално още една легенда

Новите Wagoneer и Grand Wagoneer трябва да се преборят с BMW X7 и Mercedes-Benz GLS

През миналата есен американският производител Jeep представи концептуалния модел Grand Wagoneer, а сега дойде време и за премиерата на серийната му версия. Заедно с нея беше показан и Jeep Wagoneer и така марката официално възроди легендарния автомобил със също име, който се произвеждаше през периода 1961-1993 година.


Jeep Wagoneer


Новите Wagoneer (на снимките в червено) и Grand Wagoneer (в синьо) излизат на пазара през лятото, като ще трябва да се конкурират с луксозните SUV-модели на германските производители, в това число BMW X7 и Mercedes-Benz GLS. Двата модела на Jeep ще се предлагат и във варианти с 3 реда седалки, като са изградени на нова платформа, която всъщност представлява модернизирана версия на архитектурата, използвана за пикап Ram 1500.

В гамата на Jeep вече има един модел с 3 реда седалки - Grand Cherokee L, но новите два всъдехода, които има еднакви размери, са по-големи от него. Те превъзхождат по габарити и основните си конкуренти на американския пазар, като Wagoneer ще се бори с Chevrolet Tahoe, GMC Yukon и Ford Expedition, докато големите съперници на Grand Wagoneer са Cadillac Escalade и Lincoln Navigator.


Jeep Wagoneer


На външен вид двата всъдехода не се отличават много от концептуалния модел, показан през 2020 година. Версията Wagoneer има повече хром, уникална долна предна част, черен покрив и американско знаме върху емблемите се. Решетката на радиатора и при двата модела е опростена в сравнение с концепцията, същото се отнася и за задните светлини, които вече не преминават през цялата широчина на автомобила.

За серийните версии са предвидени джанти с размери от 18 до 22 цола (при прототипа от 2020 година те бяха 24-цолови). Новият Wagoneer ще се предлага в общо 7 екстериорни цвята, докато за версията Grand освен тях ще бъдат достъпни още 3. В стандартното оборудване на двата всъдехода влизат седалки Nappa, като за Grand Wagoneer са предвидени и кресла с ватирана кожа Palermo.


Jeep Wagoneer


В интериора прави впечатление воланът с две спици, който напомня на този на оригиналния модел от миналия век. Предният приборен панел е с диагонал 10,3 инча при Wagoneer и 12,3 инча при Grand Wagoneer. Всъдеходите получават и информационно-развлекателната система Uconnect 5 на концерна Stellantis с 10,1-инчов екран. Предлагат се също 10,3-инчов дисплей за пътника до шофьора, като той е интегриран в жабката, както и 10,1-инчови екрани за пасажерите на втория ред.

Устройствата могат да бъдат включени чрез HDMI и те ще използват бордовия Wi-Fi, за да може на тях да се гледат Netflix, Hulu или YouTube чрез Amazon Fire TV за Auto. Оборудването включва head-up дисплей, цифрово огледало за обратно виждане, озвучителна система McIntosh, охладено централно конзолно хранилище и сейф под предния подлакътник.


Jeep Wagoneer


Задвижването към задните колела е стандартно за Wagoneer, а като опция се предлага и 4х4. Тя е достъпна в три различни версии, като при топ-варианта - Quadra-Drive II, има и електронно контролиран заден диференциал с ограничено приплъзване. Опция за този модел са въздушни причини, които увеличават пътния просвет. Те са част от стандартния пакет за Grand Wagoneer, както и системите за задвижване на четирите колела, които имат 5 режима - автоматичен, спортен, чакъл, сняг и кал/пясък, а също така и функция за контрол при спускане.

И двата варианта на Wagonеer са с V8 двигатели, но от Jeep обещават до края на годината да предложат и версия с хибридно задвижване (plug-in). При по-ниско разположения модел 5,7-литровият V8 развива 392 к.с. и 548 Нм въртящ момент, като той получава помощ от 48-волтов стартер-генератор. Grand Wagoneer разчита на 6,4-литров V8 с 471 к.с. и 617 Нм въртящ момент, като при тази версия ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,0 секунди. Двата мотора са свързани само с 8-степенна автоматична скоростна кутия.


Jeep Wagoneer


Новите модели на Jeep са оборудвани и с най-съвременните системи за безопасност и асистенти на водача, сред които са функция за поддържане на лентата на движение, адаптивен круиз-контрол, система за нощно виждане, която открива животни и пешеходци, видеокамери, осигурявани 360-градусово наблюдение и др.

Продажбите на Jeep Wagoneer и Grand Wagoneer стартират от лятото, като цените на първия модел стартират от 59 995 щатски долара, а на втория - от 88 995 долара. От Jeep обясниха, че те могат да достигнат до 111 000 долара за Grand Wagoneer, ако бъде избрано най-високо ниво на оборудване и съответно всички допълнителни екстри.


Още снимки на Jeep Wagoneer и Grand Wagoneer - вижте в галерията:

Снимки: Jeep

0 от 500