IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибридният Jeep Wrangler стряска с цената си

Компанията обяви и предстоящо излизане на електрическа версия

Всъдеходите с включено хибридно задвижване вече са масово явление на пазара, но не и истински офроудъри. Jeep обаче е готов с подобен автомобил – Wrangler 4xe, който вече се предлага във версия First Edition. 


Jeep Wrangler 4xe


На сайта на американския производител вече се приемат поръчки за този автомобил, чиято цена е доста стряскаща – 76 000 евро. Освен това, става ясно, че от март Wrangler ще се предлага и в изцяло електрическа версия, за която все още липсват подробности.

Що се отнася до Wrangler 4xe First Edition, тя е посветена на 80-годишнината на легендарния модел. Нейното оборудване включва кабел за Mode 3, специално покривало за автомобила, органайзер в багажника и „Пакет за добре дошли “, въпреки че остава неясно какво означава той. Клиентът ще може да избира между 3 цвята на каросерията – сив, бял и черен.


Jeep Wrangler 4xe


В оборудването са включени още 7,0-инчов цифров приборен панел и 8,4-инчов сензорен екран на мултимедийната система.

Задвижването на хибридния офроудър е в два варианта, като при тях двигателят с вътрешно горене е един и същ – 4-цилиндров бензинов с турбо 2.0 T-GDI, развиващ 272 к.с. и 400 Нм. По-слабата версия получава допълнителен стартер-генератор с 33 кВт, а по-мощната е с електромотор в скоростната кутия, който добавя 100 кВт. Така съвкупната мощност на системата достига 380 к.с. и 637 Нм.

Скоростната кутия е 8-степенна автоматична, а литиево-йонната батерия има капацитет от 17 кВт/ч, като осигурява пробег само на електричество от 50 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,9 секунди. Максималната скорост при движение на ток е е 130 км/ч, като времето за зареждане на батерията е под 3 часа. Резервоарът побира 65 литра.


Jeep Wrangler 4xe


Всъдеходът разполага с 12-волтова батерия за зареждане на различни консуматори на електричество. Цялата система от електрически кабели е водоустойчива, така че да не влияе на преминаването на хибридния Wrangler през тежки терени. От Jeep допълват, че електрификацията не влияе на всъдеходните качества на автомобила, който може да премине през ров с дълбочина до 76 см.

Машината има три режима на движение. В хибриден системата сама регулира взаимодействието между различните агрегати, а при електрически се активира само електромоторът. Третия е eSave, при който енергията в батерията се запазва за по-късно. Тук има два подрежима – запазване на енергия (Batery Save) и зареждане на батерията, като те могат да се избират от сензорния екран пред шофьора.


Jeep Wrangler 4xe


Когато задвижването на четирите колела е включено, се включени и двете оси. Дори и при движение офроуд, когато задвижването на четирите колела е включено в режим на 4 WD Low, са налични всички режими на задвижване. Незабавно наличният въртящ момент на електродвигателя трябва да позволява контролирано катерене и пълзене.

Всъдеходът е достъпен в три версии - 4xe, Sahara 4xe и Rubicon 4xe. Моделите 4xe и Sahara 4xe са оборудвани със задвижване на четирите колела Selec-Trac. При тях, по желание на клиента, се предлага диференциал за заключване на задната ос. На свой ред Rubicon 4xe, разчита на системата за задвижване на четирите колела Rock-Trac и електрическо заключване на на предния и на задния мост. И двете системи за задвижване на всички колела предлагат режими 2WD High, 4WD Car, 4WD High и 4WD Low, но се различават по начина си на работа.

Още снимки на хибридния офроудър на Jeep - вижте в галерията:

Моделите Wrangler-4xe са разпознаваеми отвън по светлосините си акценти, като Rubicon дори има светлосини декоративни шевове вътре. Wrangler 4xe се произвежда в завода на Jeep в Толедо, Охайо, като ще се подава се по цял свят.

Снимки: Jeep

0 от 500