IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep представи най-голямото Grand Cherokee в историята

Новата версия L е с три реда седалки и нови технологии

Jeep Grand Cherokee е на пазара от 1993 година и е един от бестселърите на американската компания. Всъдеходът се представя отлично както на родния, така и на много други пазари. Сега, компанията представя изцяло нов модел с три реда седалки, който да допълни гамата на настоящото поколение на всъдехода.


jeep grand cherokee L


Jeep Grand Cherokee L е на обновена и удължена платформа, която е позволила поставянето на още един ред кресла зад втория. За целта, междуосието е нараснало от 2916 до 3091 мм, а общата дължина на новия SUV е 5,2 метра, спрямо 4,82 за конвенционалния вариант. Моделът е и с по-широка следа от по-малкия си събрат.

Дизайнът на новия всъдеход е еволюционен спрямо този на настоящия модел, като отпред се виждат вдъхновени от Grand Wagoneer (и оригинала и представения неотдавна концепт) черти. Челната решетка е по-компактна, светлините са по-тънки, но капакът на двигателното отделение е доста по-масивен. За пръв път в гамата на Grand Cherokee ще се предлагат и 21-инчови джанти, с каквито е „обут” новакът.


jeep grand cherokee L


Изцяло различен спрямо този на досегашния модел е интериорът. Извън трите реда седалки, които на предния ред са с многобройни настройки и вентилация, новост са новият централен клъстер с дигитален дисплей, мултифункционалният волан и новата мултимедия UConnect 5 с 10,1-инчов екран.

Благодарение на увеличените размери, новият Jeep Grand Cherokee L е моделът с най-голям багажник на марката – 1328 литра при свален трети ред седалки и 2395 при свалянето на втория ред. За сравнение, моделът с 5 места разполага съответно с 1028 и 1934 л. На разположение на пасажерите в салона са 12 USB порта, опционално премиум аудио с 19 говорителя и двупанелен стъклен покрив.


jeep grand cherokee L


Под капака на новия модел промените далеч не са толкова сериозни. Базов е същият 3,6-литров V6 с 294 к.с. и 350 Nm, а за някои от нивата на оборудване е наличен и 5,7-литров V8 Hemi с 362 „кончета” и 530 Нм. И в двата случая тягата се предава към задните или четирите колела през 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Споменавайки 4х4 задвижването, налични са трите добре познати системи на Jeep: Quadratrac I, Quadratrac II и Quadra-Drive II със заден диференциал с ограничено приплъзване. Налице е и адаптивното въздушно Quadra-Lift, което има 5 настройки на височината според избрания режим. При нормалния режим на движение, клирънсът на всъдехода е 211 мм, а при най-екстремния режим за офроуд се повишава до 277 мм. Тук ъгълът на атака е 30,1 градуса, а на спускане 22,6.


jeep grand cherokee L


Grand Cherokee L идва с богата гама системи за сигурност и асистиране на водача, сред които предупреждение за сблъсък, автоматична  аварийна спирачка, детектор на трафик зад автомобила, адаптивен круиз контрол с функция за спиране и потегляне, асистент за поддържане на лентата и много други. Опционално се предлагат хедъп дисплей, система за нощно виждане, 360-градусова камера и още куп „благини”.

На родния си пазар, моделът ще се появи в средата на годината. Много е вероятно до края на 2021 да дойде и в Европа, освен ако новият конгломерат Stellantis няма други планове за нашите пазари.

Повече снимки на новия Jeep Grand Cherokee L вижте в галерията:

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Фиката ( преди 3 години )
    Много добре! Вече не само откъм двигател, защото нека не се лъжем, първите версии баха бая грозновати , а и клатещата возия въобще не привличаше към колата. Още от предходното поколение вече е съвсем друг SUV, имал съм възможността да се возя и да го карам. Ако имам средствата и възможността да го избирам пред други марки и модели SUV бих избрал него
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Бая машина. Четох, че е базиран на Giorgio платформата, на която са Алфа Стелвио и Джулия. Очаквам много от тая кола.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    м дааа ( преди 3 години )
    това с третия ред седалки е голяма промоция, един познат си взе "Каптива" и на няколко пъти като ще ходим на кръчма , вместо да ходим с 2 коли - вдига седалките и готово.
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    JEEP ( преди 3 години )
    Добре изглежда, но това кръглото вместо скоростен лост ме дразни!
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ейй, ако не е ВАГ новина слиза на заден план за секунди.