IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep под натиск да махне името Cherokee

Вождът на едноименното племе обяви, че производителят проявява неуважение към народа му

Jeep продава автомобили с името Cherokee и Grand Cherokee от почти половин век насам. Компанията използва и други имена, свързани с коренното индианско население на САЩ, като Mojave и други подобни, използвани за означаване на специални серии или нива на оборудване.


cherokee


Но от доста време, компанията среща ожесточена съпротива от това, да използва названието на едно от най-големите индиански племена за колите си. При това, от самите представители на едноименното племе. Първите петиции водят началото си от 2013 година насам, а сега идва и категорично настояване думата Cherokee да отпадне от името на моделите на марката.

За протеста става ясно от изявление на Чък Хоскин-младши, който е вожд на Cherokee Nation - едно от трите племена и най-голямото от индианци Чероки, официално признато от федералните власти. "Смятам, че по никакъв начин не се отдава почит на нашето племе с това, името му да бъде изписано на капака на автомобил", заявява вождът. "Най-добрият начин да се покаже уважение към индианците Чероки е да се разгледа историята ни, ролята ни в историята на САЩ, културата и езика".

В изявлението си Хоскин се позовава на концепциите за расова справедливост, последвали протестите от миналото лято в Щатите, както и на факта, че много спортни отбори са премахнали от имената си индианските думи и символи, които вече се считали за проява на расова дискриминация.


cherokee
Jeep Cherokee 1974

В отговор на изявлението на вожда Хоскин, от Jeep реагираха със следното: "Имената на нашите автомобили са подбирани внимателно през годините и посветени на коренното население на САЩ, заради неговите благородство, храброст и гордост. Ние, повече от всякога, сме посветени на открит и уважителен диалог с Cherokee Nation и вожда Чък Хоскин - младши".

Jeep за пръв път използва името Cherokee в свой модел от 1974 година, който е имал и ниво на оборудване Cherokee Chief (вожд на Чероките). Оттогава почти непрекъснато названието на индианското племе присъства в гамата на марката. Моделът Cherokee между 2002 и 2013 се предлага под името Liberty, но по-големият и най-продаван всъдеход на компанията запазва думичката в наименованието си.

0 от 500
  • #4
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Аз бих се гордял, ако някой кръсти кола на народа ми. Но пък е доста модерно да ревеш, че си ощетен. Няма значение от какво.
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Бах тос вожд ( преди 3 години )
    Баси простотията от кога да кръщават голям луксозен джип на някво племе е расизъм и обида няма никаква логика
  • #2
    20 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Уффф тая "политическа коректност" почва да минава всякакви граници.
  • #1
    5 rate up comment 10 rate down comment
    yorval=MGGA!S! ( преди 3 години )
    Откъс от началните фрази на великото ритмично блус-парче на Дон Фардън / Райдърс: "They took the whole Cherokee nation...Put us on this reservation!" от началото на 70-те години на миналия 20-ти век - абсолютна классика в жанра. И продължението следва с: "Cherokee people, Cherokee tribe: So proud to live, so proud to die!" И като автор се води: John D Loudermilk.