IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

2/3 от шофьорите не обръщат внимание на сигнала за проблем с двигателя

Само 36% следят какво се случва на таблото пред тях и веднага карат автомобила си в сервиза

Сигналът за проверка на двигателя Check Engine е омразен на всички. Но независимо дали ви харесва или не, тази светлина на таблото има много важна функция. Тя трябва да ви подскаже, че нещо с мотора на автомобила ви не е наред - независимо дали става дума за безобидна повреда на сензор или за нещо много сериозно, което да ви докара главоболия и разходи за ремонт.


check engine


И докато по презумпция, появата на зловещата лампичка би трябвало да притесни всеки, то скорошно проучване на застрахователната компания Reviews от САЩ показва, че нещата не са точно такива. И че болшинството от водачите предпочитат да игнорират индикатора за неизправност на двигателя.

Според проучването, само 36,1% от водачите закарват автомобила си на сервиз в рамките на до една седмица, след като забележат светлинния индикатор Check Engine. 29,6% от водачите заявяват, че са изчаквали между месец и цяла година, за да проверят защо индикаторът е светнал, а точно една четвърт от интервюираните заявяват, че никога не са проверявали причината, поради която лампичката на таблото е активна.

Близо 10 процента твърдят, че са изчакали докато реално се случи повреда, поради която "чекът" е светнал. Мъжете (32%) са по-склонни от жените (18,4%) никога да не проверят защо Check Engine сигналът е активен. Възрастта явно също играе важна роля, тъй като 43,4% от хората на възраст над 45 години заявяват, че веднага биха закарали колата си на сервиз, докато само 26,6% от тези на възраст под 35 години биха го сторили.


check engine


Изследването, което е направено сред американски граждани, не вади някакви специфични заключения, но предполага, че в случая се прилага старата поговорка "Незнанието е блаженство". И според хората, докато автомобилът им работи нормално, въпреки индикатора, те предпочитат да игнорират сигнала. Още повече, че сложната електроника в новите автомобили, постоянно дава притеснителни сигнали за всякакви дреболии.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Ники ( преди 3 години )
    Сервизите у нас са нонстоп пълни. Не е от нямане на пари това.
  • #4
    7 rate up comment 13 rate down comment
    Цомбо ( преди 3 години )
    Ми като немате пари за бензин ходете с градския транспорт бе, кво ревете. Курльовци с два лева в джоба карат коли без светлини, гуми и спирачки, без преглед и застраховки и после що сме се избивали по пътищата.
  • #3
    22 rate up comment 12 rate down comment
    Бачо ( преди 3 години )
    Ако има и българина пари за сервиз,то няма да чака последния момент.Ние броим стотинките за гориво,та камо ли на сервиз да тичаме.Осъзнайте се и стига сте писали глупости.
  • #2
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Бачо ( преди 3 години )
    Обаче ние не живеем по стандартите на американците, има балкан разлика! Също така и автомобилите са им други.
  • #1
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На колата ми взе да се появява това известяване след като смениха ремъка- колата си палеше без проблем и си вървеше както преди, върнах им я и се наложи още един път да разбутат ремъка и спря да свети- за сега работи.