IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производството на BMW iX се отлага за догодина

Недостигът на полупроводници променя плановете на компанията

Когато електрическият SUV iX бе представен през ноември миналата година, от BMW заявиха, че машината ще влезе в серийно производство в завода Динголфинг (Германия) през втората половина на тази година. Сега, обаче, става ясно, че заложените срокове може и да не успеят да бъдат спазени.


bmw ix


От посветения на електрическите "баварци" форум iXForums заявиха, че са получили информация от вътрешни на компанията източници за забавяне на производството на iX. Според информацията, електрическият SUV няма да може да тръгне на поточните линии преди месец март 2022 година.

От BMW не са потвърдили подобна информация официално, като не се знае каква е и причината за отлагането. Според специалисти, електрическият кросоувър е поредната жертва на глобалната криза с недостиг на полупроводници, която удари сериозно и автомобилната индустрия.


BMW iX


Макар и да бъде лансиран със закъснение, iX  все още е много важен автомобил за BMW, тъй като ще е първият пълноценен електрически SUV на марката. Моделът ще разчита на пето поколение технология eDrive с два електромотора и комбинирана мощност от над 500 конски сили. с тях се очаква ускорението от 0 до 100 км/ч да отнема по-малко от 5 секунди.

BMW iX ще разчита на батерия с капацитет над 100 kWh, която ще позволи на автомобила да изминава над 600 километра с едно зареждане. Акумулаторите ще могат да бъдат "пълнени" до 80% от капацитета си на станции с мощност до 200 киловата, като при такива зареждането ще става за по-малко от 40 минути.

Снимки на BMW iX може да видите в галерията:

0 от 500