IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сърдечна трансплантация - да дадеш двигател на конкурента

Подобни операции в повечето случай са плод на пазарни договорки

Разработването на автомобилен двигател е една от най-комплексните и скъпи операции в автомобилната индустрия, така че не винаги подобен ход си заслужава. Особено ако двигателят е предназначен за ограничен кръг модели и понякога дори само за един и ще трябва да се експлоатира в ограничен период от време.


размяна на двигатели


Затова, когато даден автомобилен производител възнамерява да навлезе в нов сегмент, доста често си струва да не хвърля усилия в разработки, а да потърси нужния му двигател от друг производител. Това се е случвало много пъти, като един от запомнящите се примери бе от началото на века, когато дизелът стана популярен и почти всички компании бяха принудени да го предлагат, но нямаха време за разработки и трябваше да се доверят на конкурентни фирми, за да могат да са по-бързи и гъвкави.

В галерията ще ви представим няколко пресни случая за това, как дадена компания разчиташе на моторизация от друга, независимо дали на база на някакво партньорство или просто от конкретна нужда:

Популярни двигатели, използвани от конкурентни автомобилни марки (ГАЛЕРИЯ)

0 от 500
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Вай вай всай ( преди 3 години )
    ..тия от Щутгарт отдавна не могат един двигател като хората да направят...премиум кво да ги правиш хихи
  • #10
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Батко ви ( преди 3 години )
    1.5 dci на Рено е страхотен двигател! Рено имат отлични двигатели, задвижваха също Jeep и Volvo. Хубаво е първо да се чете, преди да се коментира!Разликата между Мерцедес и Рено е, че първото е традиционна премиум марка с всички последствия от това. Няма непостижими неща в инжениринга. Има цели и ресурси.
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Рено 14 е било с двигател на... Пежо! А Пежо пък изглежда се вдъхновяват от дизайна на реното за създаването на Пежо 306.
  • #8
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 3 години )
    рено освен да развалят нещо за друго не ги бива! примери с Волво, Нисан и т.н.
  • #7
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Рено пък взеха бензиновия 1,33 на Мерцедес, пипнаха му малко настройките и го слагат в меган, дачия , кашкай и къде ли не. Има и още примери за такива взмания и размени.
  • #6
    9 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мерцедес откога ги отсвири рендетата, ама некои още сънуват тази чест!
  • #5
    11 rate up comment 15 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 3 години )
    необратимо увредените от системно ползване на рено бълнуват, че същото недоразумение "можело" да направи нещо подобно на Мерцедес!! И в същото време задават риторичният въпрос: "Да си видял Рено да направи модел,като на Мерцедес? "Ами не! Такова нещо само болните фантазии могат да сънуват ...
  • #4
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Алекс ( преди 3 години )
    Веднага да попитам защо в Мини, които са на БМВ, не са сложили 1.6 дизела 112 коня на БМВ, а са взели този от Тойота. Като размери и двата двигателя са идентични, а този на БМВ е по-добър от 1.4 Д- 4Д 90 коня на Тойота
  • #3
    18 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Да в случая лъва е Рено,а мишчицата Мерцедес,откъдето и да го погледнеш.Чети хубаво....Мерцедес Ситан/което си е чисто Рено Канго/. Да си видял Рено да направи модел,като на Мерцедес? Няма и да видиш,само мишките могат да копират.
  • #2
    9 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "рено спасява .." Голем смех!! Мишката спасява лъва!!