IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо реалната вреда от хибридите е по-голяма от обявената?

Ново проучване показва, че този тип автомобили съвсем не са толкова екологични

Зареждащите се хибриди се появиха като логичен преход от двигателя с вътрешно горене към чистото електрическо задвижване. Идеята бе с тях шофьорите да попривикнат със зареждането, докато цената на чистите електромобили падне достатъчно, а инфраструктурата за зареждане се разшири.
  
  
хибриди

  
Съвместно изследване на американски и европейски учени обаче показва, че хибридите има редица недостатъци. Основният от тях е, че те не са толкова екологични, колкото ги представят техните производители. Оказва се, че в реални условия нивата на вредни емисии при тях са между 2 и 4 пъти по-високи от обявените. И на практика е невъзможно да бъде постигнат посоченият разход на гориво от 3 л/100 км.

Изследването, което е по-скоро допитване, е проведено в САЩ, Северна Америка и Европа. В него са участвали над 100 000 собственици на корпоративни и частни автомобили, които карат всекидневно хибриди. От тях 86 000 са в САЩ, 16 800 в Китай, а в Германия - 1400. Проучени са общо 66 модела в 202 различни модификации, като при всички са установени по-високи нива на СО2.
  
 
хибриди
 
  
Средно отклонението между обявените и реалните данни за вредни емисии е между 100 и 170%. При някои модели, най-вече тези в Китай, тя достига до 450-700%. Подобно нещо се случва и в Нидерландия – 100-700%, в Германия – 150-400% и Норвегия – 160-230%. В САЩ показателите за превишаване на емисиите на СО2 в реални условия е между 50 и 350%.

Основната причина за разликата са методите за измерване на вредните емисии – WLTP и NEDC, но роля играе и инфраструктурата в съответната страна. А дори в развити държави все още броят на станциите за зареждане не е достатъчен. В Германия и Нидерландия например, собствениците на корпоративни хибриди предпочитат да използват стандартно гориво, вместо да търсят терминал за зареждане. А това оказва и влияние върху резултатите.
  
  
хибриди


0 от 500
 • #25
  0 rate up comment 0 rate down comment
  ( преди 3 години )
  Кажете кои са тия изследвания, кои са тия учени? Даите линк към официалната информация, така просто статията ви няма покритие. просто е бля- бля -бля. Лошо Захариев, лоошо!
 • #24
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 години )
  А е много вероятно и в близките няколко години, хибридните автомобили да имат много по-здрави двигатели, защото нямат необходимостта да жъдат турбинирани и изстискани на максимум, за да покрият евро стандартите. Както вече виждаме е пълно с турбинирани миксери, трицилиндрови така нататък. И няма как някой да ме убеди че такъв двигател ще изкара повече от 300-400к без сериозни ремонти.А хибриди на тоята и още повече Лексус без проблем правят по над 500к включвам електромор, батерия и двигател
 • #23
  3 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 години )
  Доста относителна статистика и грешно описана. Автомобилите могат да си покрият обявените стойностти, но просто хората не ги използват адекватно.Относно мнения на хора разбирачи, без да са карали хибрид е малко безмислено.Отново от кола до кола има огромна разлика, но ако нямате намерение да зараждате plug-in, то пълният хибрид е по-добър вариант.
 • #22
  8 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 години )
  Да, точно това е проблема. 90% от тия плъг-ин хибриди не помирисват контакт никога и това пак е резултат от проучване. Остава въпроса защо ги купуват. Купуват се единствено заради щедрите субсидии, каквито у нас няма разбира се. И там идва големия проблем, дават се едни пари за да стимулират нещо замърсяващо колкото и другите коли. Плъг-ин хибрида е о.к, но да живееш в къща и да го зареждаш често. Цената на автомобила обаче, ако няма субсидии, обезмисля цялото това зареждане на гориво и ток.
 • #21
  6 rate up comment 1 rate down comment
  Alex ( преди 3 години )
  За каране основно извънградско по магистрала, хибрида е безполезен. По- високото тегло от батерията и електромотора с около 180 кг при Тойота, дава повишен разход на гориво. Но в града разход под 5/100 е съвсем реален. Няма напълно универсално решение. За толкова време обаче, Тойота трябваше да промени и подобри използваните батерии.
 • #20
  4 rate up comment 6 rate down comment
  Той ( преди 3 години )
  А нещо за мръсното производство на батериите. А на електричеството от ТЕЦ-овете ? Ако бяхме на атомна и слънчева енергия и се зареждахме на воля ок, но ...
 • #19
  3 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 3 години )
  тоя предния майтапчия нещо - електрически, па автомобил!!
 • #18
  8 rate up comment 6 rate down comment
  Carl Zeiss ( преди 3 години )
  Значи, карам си електрическия автомобил и се чувствам прекрасно! Приятна вечер на всички.!
 • #17
  16 rate up comment 0 rate down comment
  Х ( преди 3 години )
  Лятото от Бургас в неделя си тръгват около 20 000 "електрички", а къде зареждат?
 • #16
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Много е просто ( преди 3 години )
  Значи не трябва да има големи стимули за зареждаеми хибриди (то в Европа на повечето места вече няма остана Германия защото подкрепя своите производители правещи само зареждаеми хибриди) за да не излизат по-евтино от обикновените