IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проблемът със запотяването на прозорците изчезва

Новата сензорна система на Ford вече се използва от два модела на марката (ВИДЕО)

Специалистите от компанията Ford измислиха нова технология, която разрешава проблема със запотяването на прозорците в студено време. Тя е особено полезна за хора, които са спортували навън и влизат изпотени в автомобила си.


запотяване на стъклата


Причината за запотяването на челното стъкло е кондензирана влажност, която влошава видимостта. Така на хората, които са тичали навън или идват от тренировъчната зала, им се налага или да изтрият прозореца отвътре, или за изчакат, докато вентилаторът и климатикът не се справят с конденза. По време на пандемията в Европа фитнес-центровете не работят и желаещите да спортуват, го правят навън, след което влизат направо в колата си.

Новата сензорна система на Ford решава именно проблема с конденза. Тя работи с помощта на устройство с размери 5х3 см, което е поставено от вътрешната страна на прозореца, непосредствено до огледалото за обратно виждане. То работи като метеорологична станция – датчиците измерват влажността в салона и отчитат температурата на стъклото. Системата автоматично включва климатика, като избира нужните настройки на въздушния поток, за да може стъклото да не се запотява отвътре.



Технологията вече се предлага на два от моделите на Ford, оборудвани с двузонов климатик. Това са кросоувърите Kuga и Explorer. Освен това, тя помага за намаляване на разхода на гориво и на вредните емисии СО2, тъй като регулира работата на компресора на климатика и сама избира оптималния режим.

Снимка и видео: Ford

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тази "иновативна" система я имаше в предишната ми кола, производство 2006 година. Толкоз с иновацията.
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    хаха ( преди 3 години )
    ...Системата автоматично включва климатика...Аз и дебилк да бях щях да се сетя и сам.... да си пусна климатика.мога и без тази система :)
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 3 години )
    Или още по-лесно. Държиш клапата за рециркулация/ външен въздух на положение външен въздух. И нямаш проблем със запотяването. Като е задължително и климатикът да е пуснат.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Глупост. Горд май не е добре да се взема
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Мързел ( преди 3 години )
    Да д-у-х-а. Това го прави вятърът, правят го вентилаторите в колата. Правят го също и хората, които са попълвали филтрите на тази система за коментари, но това е друг върпос.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Мързел ( преди 3 години )
    С други думи - имат допълнителни датчици на климатроника, с които те освобождават от изключително тежката задача да изключиш еко режима и да пуснеш да духа на стъклото за минута.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    'Айде пак нещо, с което да оскъпим автомобила... Просто отваряме малко някой прозорец и готово - лесно, ефективно, бързо, евтино.