IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на най-бързия автомобил в света започнаха

Електрическият Owl ще се продава в Япония, Северна Америка и Европа

В японския град Осака беше открит първият шоурум на компанията Aspark, която стартира продажбите на електрическата хиперкола Owl. Според производителя, това е най-бързият и най-мощен сериен автомобил на света.


Aspark Owl


Освен в Япония колата вече може да се поръча в Европа и Северна Америка. Цената на представени в края на 2019 година автомобил започва от 2,9 млн. евро. Задвижването на Aspark Owl става с 4 електромотора и 800-волтова тягова батерия с капацитет 64 кВт/ч. Сумарната мощност на агрегата е 2012 к.с. и 2000 Нм въртящ момент.

С тези показатели японската хиперкола превъзхожда Pininfarina Battista и Rimac C_Two, които развиват по 1900 к.с., а също така и Lotus Evija, чийто показатели са 2000 к.с. и 1700 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч при Owl отнема 1,72 секунди, въпреки че първоначално от компанията Aspark посочиха време от 1,69 секунди.

Още снимки на хиперколата - вижте в галерията:

Максималната скорост на хиперколата е 400 км/ч, а пробегът само на ток е 450 км. Предвижда се производството на 50 бройки от автомобила, като 20 са предназначени за Европа, още 20 за Азия и Близкия Изток и 10 - за Северна Америка.

Снимки: Aspark

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    д-р. Куртев ( преди 3 години )
    "а пробегът само на ток е 450 км. " , а останалите км. от какво са ?? Защо като пишете,после и не си четете написаното ?!
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Теодор ( преди 3 години )
    с 65 киловатчаса батерия ще добие над 2000 конски сили и ще измине 450 км. е тука вече трябва да се намесят математиците. това си е живо перпетум мобиле. с по малко вкарана енергия изкарва повече и то само на ток а уж е електромобил, че какво друго има освен ток, нали тогава ще е хибрид най малко. добре че като чета такива статии ги приемам по скоро за научна фантастика.
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А какво стана със Tesla Roadster която трябваше да е най бързата серийна кола? Няма никаква информация вече над една година. Последно казаха че производството и се отлага но не казаха за кога. Хората дадоха по 50 хил. долара депозит за да си запазят бройка но май накрая ще пият една студена вода. Подозирам че Тесла просто са им трябвали спешно пари през 2017г. и затова пуснаха прототипа. А и доста добра реклама си направиха.
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    С тия огледала като можеш да ожънеш нивата... но поне няма антикрило, което да загрозява всичко.
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Явно се има предвид времето за обиколка на някоя писта
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 3 години )
    И как така е най-бързия като скороста му е по-бавна от другите хиперкари?