IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин нареди разработка на водороден автобус

Градски транспорт на горивни клетки в Русия трябва да има още през 2023 г.

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди разработването на автобус, задвижван с водородни горивни клетки. Съгласно препоръката на държавния глава, станала ясна по време на работна среща с руския министър-председател Михаил Мишустин, водороден градски транспорт в Русия трябва да се появи още през 2023 г.


путин водород


Главната цел на нововъведението е подобряване на екологичната обстановка в руските мегаполиси. Путин отбелязва, че в настоящия момент в големите градове се използват много дизелови превозни средства, което "от екологична гледна точка показва много какво още да се желае."

"Работата на градския транспорт на природен газ и още повече с водородно гориво е наложителна в най-висока степен", заявява президентът на Русия. За разработката на екологичния автобус Путин отреди две години, а следващата стъпка трябва да е създаването на локомотив с горивни клетки.


путин водород


По-рано Мишустин съобщи, че още през следващата година в Русия ще бъде създадена работна група, която да се занимава с развитието на водородните технологии. Основните разработки включват газови турбини с метано-водородно гориво и инсталации за производство на водород без отделяне на въглероден диоксид. В плана на групата е и създаване на влакове с горивни клетки, като първият екологичен локомотив ще бъде представен през 2024 г.

През лятото в Русия бе открита първата водородна зарядна станция. Тя се намира в район край Москва и все още работи в тестов режим, като на ден могат да се зареждат до 6 автомобила.


путин водород


Много производители на автомобили, които се подготвят за предстоящите забрани за традиционните двигатели с вътрешно горене, са ангажирани с развитието на водородните двигатели. Така, в началото на декември Toyota започна да продава второто поколение на седана Mirai, който може да измине до 850 километра без зареждане с гориво.

Водородни автомобили се развиват и в Русия: миналата година АвтоВАЗ показа екологична кола, базирана на Lada Kalina, а през 2021 година КамАЗ планира да разработи камиони и автобуси на водород.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 2 години )
    Влад, Русия е Велика само на територия, а тоя нискостеблени я направи за смях и жал пред цял свят. Но да е жив и здрав, да изкара още десетина години и да се свърши един път за винаги с тая руска напаст.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Няма как, става физически невъзможно в голям град да превозиш всички на един път. Крайно време е да се разчупи работното време , Лично аз е имало случаи да седна да изпия една бира , тръгвам за вкъщи половин час по-късно и вместо 30-40 мин - пътувам 20-25.
  • #3
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Пътя I Късокракий ( преди 3 години )
    Увидила лягушката, че подковават коня. Наредила се, пък и тя вдигнала крак. Те така и Кремълското лъжливо джудже.
  • #2
    12 rate up comment 12 rate down comment
    112 ( преди 3 години )
    Колко да е велика като там още си мечтаят за неща които се случват на запад и то от доста време.
  • #1
    11 rate up comment 19 rate down comment
    Влад! ( преди 3 години )
    Русия е велика!