IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните електромобили в Европа през 2020?

През ноември Volkswagen ID.3 бие Tesla с 3500 бройки, но за цялата година класирането е друго

Безпрецедентният ръст на електрифицираните автомобили в Европа продължава с пълна сила. През ноември, продажбите отбелязаха нов месечен рекорд и много е вероятно такъв да има и в последния месец на 2020 година, тъй като декември по традиция е най-силен откъм продажби.


електромобили


През ноември са регистрирани 166 255 електрифицирани леки коли, което представлява ръст от 198% спрямо същия месец миналата година. А пазарният им дял достигна 16% от общия брой автомобили (който е със спад от 14% спрямо 2019).

Почти по равно са продажбите на изцяло електрически коли и плъг-ин хибриди. Машините с батерии са с 83 512 реализации, което е ръст със 182%, а тези, с ДВГ и електромотор са 82 743, което е с 217% повече отколкото през ноември 2019 г. На двата типа автомобили се падат по равни 8% пазарен дял.

За 11-те месеца на отиващата си година са продадени 1,085 млн. нови електрифицирани коли, което е 10% от общия обем продажби. Въпреки това, електромобилите отбелязват спад с 5,4% на годишна база. Това, обаче, може да се промени, тъй като очакванията на експертите са в края на годината броят на екологичните возила да надхвърли 1,25 млн.


Най-продаваните електрически автомобили в Европа през 2020 (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Електрическите коли са приложими само за градски условия и само за хора които разполагат с гараж с инсталиран трифазен ток. Да караш извънградско е невъзможно в България а пък ако нямаш гараж няма смисъл да притежаваш такава кола изобщо. То в цялата ни държава към момента има само 198 зарядни станции като половината са в София. Ако си в друг град просто е немислимо. Между градовете пък изобщо няма къде да зареждаш. Зимно време като падне пробега може си оставаш насред нищото.
  • #2
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На сусидиите целта е да дадат възможност на повече хора да изпробват електромобил. Който се е качил на такъв, повече не иска да се връща назад и кръгът ще се завърти.
  • #1
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Жико ( преди 3 години )
    Те субсидиите няма да са вечни ....