IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кражба на годината - изчезна Tesla с цигулка за милион долара

ФБР разследва случая и предлага голяма парична награда за информация

В един от районите на Лос Анджелис се случи най-скъпата автомобилна кражба на годината. Неизвестен престъпник e отмъкнал бяла Tesla и и е избягал с нея. Случаят едва ли щеше да привлече толкова внимание, ако в салона на електромобила не се е намирала рядка цигулка, произведена през XVIII век от Йероним Амати. Приблизителната цена на музикалния инструмент е около 900 000 долара, така че ако се добави и колата, общата стойност на кражбата е милион.


цигулка Амати


Крадецът едва ли е подозирал, какъв удар е направил. Самата Tesla не е принадлежала на собственика на цигулката, а на предприемача Роуланд Вайнштайн, който заработва от препродажба на предмети на изкуството. В същия ден той е взел музикалния инструмент от хранилище, за да го премести на по-сигурно място.

Вайнштайн спрял пред жилищен блок в един от кварталите на Лос Анджелис, но когато паркирал, не забелязал, че ключът от колата е паднал от джоба му на шофьорската седалка. Той отсъствал едва няколко минути, от което крадецът се възползвал, за да проникне в колата, да стартира двигателя и да изчезне в неизвестна посока.

Както съобщава Los Angeles Times, инцидентът се разследва от ФБР. Предварителните версии сочат, че престъпникът се е бил прицелил в отмъкването на електромобила, а не на цигулката. Вероятно колата и музикалният инструмент все още се намират в града, като шансовете цигулката да бъде продадена са минимални, тъй като има международна база данни за откраднати културни ценности.


цигулка Амати


Предприемачът е заявил, че цигулката е застрахована, но се притеснява, че крадецът може да я повреди от незнание. Вайнштайн е обявил и награда от 25 000 долара за всяка информация за местонахождението на инструмента.

Снимки: Los Angeles Times

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пълен смях ( преди 3 години )
    Тея истории на Вайнштайн ги разправяйте на налъма ми!
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Vanko ( преди 3 години )
    И как точно се краде Тесла нали беше цялата с камери и проследяване gps-и и какво ли още не.Те маи в САЩ следяха и трафика . Или се бъркам.Абе вече не знам
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    пепи ( преди 3 години )
    Според мене е бил некъв строител . Трябвало му е тесла и батерия за акумулаторните машини.А инструмента ще замине в камината .
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Цигулар ( преди 3 години )
    Голяма част от тези стари цигулки са всъщност ментета, изработени от слабо известни лютиери, подправили етикета и подписа. Това са както съвременници на именития майстор, така и родени десетки години по-късно. Има дори съвременни, но изработени от опитини фалшификатори със стари и състарени материали. Така цигулката е напълно неотличима по качество, материали и звук от оригиналната. Със сертификат за история струва милиони, а без такъв - само стотици долари, пък била тя и оригинална.