IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen разработва робот за зареждане на електромобили

Автономният прототип изглежда доста симпатично

Тъй като електромобилите са на път да станат основните превозни средства, търсенето на по-добро и ефективно зареждане би могло да се окаже проблем за настоящата инфраструктура. Така например, в съществуващите офис сгради, където зарядните станции не са били планирани по време на строежа, разполагането на многобройни точки за зареждане би било доста неудобно и скъпо начинание.


vw robot


От Volkswagen имат (поне теоретично) решение на проблема. Подразделението Volkswagen Group Components, което отговаря за техническите решения при електромобилите и инфраструктурата на групата, представи прототип на робот, който служи като подвижна зарядна станция за електромобили. Това не е първият автономен робот-зареждач на фирмата, но е доста подобрен и обновен вариант на показания преди година в Китай концепт. 

Идеята на автономната станция е да е достатъчно гъвкава и практична, за да може да достави дългосрочно решение за успеха на електрическата революция. Мобилният зареждащ робот може да бъде "извикан" с помощта на приложение или система за комуникация между автомобили и външни устройства Car-to-X.


vw robot


След активирането си, роботът доставя зареждащия порт до електромобила, и може да започне напълно автономно зареждане, без никаква човешка намеса. Това ще рече, че роботът ще може да се погрижи за целия процес - с доставката на зарядното устройство, отварянето на капачката за куплунга, свързването на кабела, откачането му след зареждане и прибирането на мобилното устройство в "станция - майка".

Гореспоменатият процес, роботът ще може да извършва и за зареждането на повече от един автомобил по едно и също време, изпълнявайки операциите в последователност спрямо заявките за зареждане. Все още не се споделя какъв ще е капацитетът на мобилната зарядна станция, като повече информация се очаква с напредването на тестовете от страна на VW Group Components.


vw robot


Мобилният робот за зареждане на електромобили е само част от проектите, подпомагащи ефективността и успеха на електрическата мобилност от страна на Volkswagen. Компанията разработва технологии, които да позволят избягването на единични (и обикновено скъпи) решения. Все пак, амбициите на германците са да станат лидер в света на електромобилите, а това не може да бъде постигнато само с лансирането на нови и разнообразни модели, а ще се работи и за удобството на клиентите и ефективността при използването на екологични коли.

Как изглежда процесът по автономно зареждане, вижте във видеото:

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 3 години )
    О боже. Ама я проверете внимателно, да не би случайно да е робот за зареждане с твърдо гориво, kюмюр! Все пак става въпрос за VW.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Аз друго се чудя. Когато се заключи автомобила, би трябвало да е заключена и клапата на буксата за зареждане, така както се заключва същата на резервоара. Как тогава роботът "може да започне напълно автономно зареждане, без никаква човешка намеса"? Или клапата трябва да бъде предварително отворена? А ако водачът забрави? Странно...
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Andropov ( преди 3 години )
    до #1 - Не съвсем. За безжично зареждане е необходимо автомобилът да е хардуеърно оборудван с необходимите "намотки" на дъното. Това струва пари /суровини/, тегло и се налага още софтуеър, обезпечаващ процеса. Те електричките и без това сега са скъпи, тежки и с малко или много побъркан софтуеър.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не е ли по-лесно с брзжично зареждане!?