IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци показаха електромобил, който може никога да не се зарежда

Триколесният Aptera ще се предлага в три версии, най-евтината струва 25 900 долара

Американската компания Aptera показа серийния вариант на собствения се едноименен електромобил. Той е с 3 колела и на теория може никога да не се зарежда, тъй като има слънчеви панели на предната част и на покрива. Събраната от тях енергия в слънчев ден осигурява до 72 км пробег.


Aptera


Моделът с две места има каросерия от композитни материали, като в зависимост от нивото на оборудване електромобилът тежи между 816 и 998 кг. Силовият агрегат на стандартния вариант (той е с предно задвижване) развива 134 к.с. при батерия с капацитет 25 кВт/ч. Пробегът на този трицикъл е около 400 км.

Топ-версията на Aptera е оборудвана с акумулатор със 100 кВт/ч и два електромотора с обща производителност 201 к.с. Задвижването е към двете оси, като в този случай електрическото превозно средство може да измине 1600 км.


Aptera


Клиентите ще имат избор от три цвята на каросерията - черен, сребрист и бял, както и три варианта на оформление на интериора. Като опции се предлагат комплекс от система за помощ на водача, както оф-роуд пакет. Базовото ниво на оборудване струва 25 900 долара, докато топ-версията стартира от 46 900 долара.

Снимки: Aptera

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Vladimir ( преди 3 години )
    Ще може ли да тегли около 80 гаци картофи
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ДО АНОНИМЕН ( преди 3 години )
    Сигурно подобни панели използват и в космоса , с 15%-20% ефективност. !?
  • #7
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "Електромобил, който може никога да не се зарежда!" :)))И за какво са му тогава батериите, за баласт ли?Глупост след глупост!
  • #6
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Христо ( преди 3 години )
    Теглич има, ама отпред. За да могат да го дърпат. И отдолу под краката се отваря един капак, за да може да се кара като на Флинтстоун колата. Има чистачки и от вътре за да не се запотяват стъклата. Климатика е с водна мъгла. Лампите са газови, а музиката е с плоча и се навива манивела. Това е, всички други екстри са в таблета който е вграден в таблото.
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Bеско Маринов ( преди 3 години )
    А ектромобил на едно колельо кога ще направите!
  • #4
    10 rate up comment 4 rate down comment
    81219008 ( преди 3 години )
    има 3кв.м фотоволтаици по нея , които съдържат 180 ефективни клетки ... за нашата географска ширина и дават среден пробег само със слънце около 32км на ден ... това е третата соларна кола дето се анонсира ... няколкото китайски шита не ги броя ...
  • #3
    27 rate up comment 7 rate down comment
    Японеца ( преди 3 години )
    Или са направили революция в усвояването на слънчева светлина или лъжат!
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 3 години )
    остава да кажат и какви са резултатите от crash тестовете...
  • #1
    23 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това е възможно! При слънчев ден радиацията достига най много до 1000W/м2. Ефективността на панелите е 15-20% макс което значи не повече от 200W. Тоест никакъв пробег не може да има. В най добрия случай може да поддържа батерията заредена и да компенсира загубата на заряд докато колата стои на паркинг.