IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Когато няма пътища: Най-екстремните всъдеходи на ЗИЛ

Експериментални гиганти от епохата на инженери-мечтатели

Камионите на ЗИЛ бяха добре познати в България, в края на социалистическата епоха и в началото на демократичните промени. „Завод имени Лихачева”, както е името зад трибуквената абревиатура, има дълга история, започваща от 30-те години на миналия век, когато започва съществуването си под името ЗИС (завод имени Сталина). Московското предприятие произвежда както различни камиони, така и правителствени лимузини за тогавашния СССР.
  
  

  
   
Дейността на предприятието, разбира се, не се ограничава само до тези неща. В историята му има и доста необичайни експериментални и тясно специализирани машини. Някои от творенията са останали на ниво прототип, докато други са намерили приложение и са излезли в серия.

Ще ви разкажем за някои от най-екстремните всъдеходни камиони на ЗИЛ, които малко да поразсеят митовете за това, че съветската автомобилна индустрия се базира само на заети чужди решения.


Вижте най-екстремните машини на ЗИЛ (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ученик ( преди 3 години )
    На преписаните американски статии казвате "Странната 8-колесна амфибия БЕШЕ", а на тези от руски "Странната 8-колесна амфибия БИЛА"... много сте зле.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 3 години )
    Вчера един такъв посрещна космонавтите от МКС.
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Кико ( преди 3 години )
    Когато нямаш пътища, мислиш като руснак!
  • #2
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Руска логика ( преди 3 години )
    Защо да правим пътища като можем да направим автомобилите по проходими?Дори и най цивилизованата градска руска кола има повдигнато окачване по здраво от това на съвременен джип. За камионите пък да не говорим.
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Andropov ( преди 3 години )
    ЗИЛ 4906 едва ли е разполагал с "два 26-литрови резервоара за гориво" - Според данните които намерих, раъходът му е бил ок. 65/100 . И ако "Запас хода по топливу: 900 - 1250 км." се получава, че резервоарите са по ок. 325 литра всеки, че и малко повечко. Може и да греша, но 26 литра няма как да е. Дори 2 х 260 л. пак малее.