IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как в Съветския съюз копираха западните модели

Ford и Packard се оказват много популярни сред вождовете на СССР

Гордостта на съветското автомобилостроене ВАЗ 2101 Жигули години наред се приемаше за еталон по отношение на динамиката, возията и дори дизайна. И руснаците не криеха, че са „доработили” италианския FIAT 124 за по-лошите пътища в СССР, а до появата на ВАЗ 2108 с предно предаване, цялата продукция на завода в Толиати беше базирана на 2101.

Що се отнася до ВАЗ и Толиати, то тук всичко е законно – FIAT се споразумява с тогавашното Министерство на външната търговия на СССР за сделката и се ражда автомобилният гигант край Волга. И днес няма да говорим за ВАЗ 2101.

Това обаче далеч не е първият съветски модел, базиран на западен автомобил, и една разходка в историята дава интересни резултати. В скобите е годината на появата на руския модел.


Девет съветски машини и техните западни "аналози" (ГАЛЕРИЯ):


Снимки: autonews.ru

0 от 500
  • #19
    3 rate up comment 15 rate down comment
    .... ( преди 2 години )
    Вие сте болни пропагандисти.....Нещото наречено мода в автомобилостроенето явно ви е неизвестно...
  • #18
    4 rate up comment 0 rate down comment
    KrSimir ( преди 3 години )
    Vaz 2oo1 sa 5p godini na schoseto vechna m i oschte di viczdame arca
  • #17
    18 rate up comment 15 rate down comment
    Смешкин ( преди 3 години )
    Ак 47_ Шмайзер и още много други кражби "Адмирал Кознецов" е преработен Италия ски линеен кораб, от В. С. В. Е отнет в полза на победителите!!!("Чезаре - - - -" ) и така на татак!!!
  • #16
    30 rate up comment 7 rate down comment
    #13 ( преди 3 години )
    Договорът land-lease се отнася до танкове и няколко военно-транспортни машини. Другото си е направо прекопиране с индигото. Лиценз руснаците са платили единствено на Фиат, благодарение на комунистическия другар Палмиро Толиати
  • #15
    30 rate up comment 12 rate down comment
    achoachev ( преди 4 години )
    Руснаците с изключение на военните и космическите технологии,са "преписали"всичко друго.Още от времето на Петър 1 те непрекъснато копират във всички области-наука, култура, технологии и т н.
  • #14
    20 rate up comment 15 rate down comment
    гост ( преди 4 години )
    То и сега е така бемве х6 са копирали мерцедес или обратното , да не говорим за останалите , предницата на тесла е като на кия и форд и хюндай и мерцедес , кой от кой копира само те си знаят.
  • #13
    33 rate up comment 21 rate down comment
    hd ( преди 4 години )
    Защо лъжете хората? Американските автомобили не са копирани, а направо са произведени по американска технология и това руснаците не го крият. Навремето е сключен договор за land-lease и по силата на този договор, американците предоставят технологията и оборудването за производството им.
  • #12
    50 rate up comment 48 rate down comment
    Джак ( преди 4 години )
    Като китайците са. Правят лоши копия на западна техника! Дори танка Т34 е американски и с американски двигател! Доджове, Харвъстър, дори "Катюшата" - немска разработка е качена на американски камион "Студебейкър". Jeepките Уаз/ГАЗ, американски JEEP! Евтини имитации! Американски помощи за пияндурниците по договора заем/наем!
  • #11
    27 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    copy-paste технологията е усъвършенствана на изток..
  • #10
    38 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И за части от секундата познаваш кое е калпавото копие от двете...