IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде се произвежда всеки модел на BMW днес

Сърцето на марката все още си остава в Германия, но най-мощният й завод е много далеч оттам

В глобализираната икономика, националността на даден бранд понякога е подвеждаща: различни модели автомобили могат да се произвеждат в различни държави. Това с пълна сила важи и за BMW и техните подразделения, за които Германия отдавна не е единствения източник на производство, макар все още голяма част от гамата да идва именно от Федералната република.



Луксозният производител има не по-малко от 10 производствени мощности, разположени в 5 различни държави, на 4 континента и е далеч от времената, в които произвеждаше продуктите си само на родна територия. Както и съперниците от Audi и Mercedes, разбира се.

В родината си, баварците имат 4 завода - в Мюнхен, Динголфинг, Лайпциг и Регенсбург. Германия все още е ядро на марката, въпреки всичко - близо милион от 2,564 млн. машини, продадени от групата, са асемблирани в страната на Гьоте. Сред които и някои от бестселърите на BMW като Серия 1 и 3, Х1 и Х2.

Най-мощният завод на марката, обаче, се намира отвъд Океана. Става въпрос за комплекса в Спартансбърг, САЩ, който произвежда над 400 000 автомобила годишно. Това е логично, тъй като в Щатите се прави почти цялата SUV-гама на BMW - от Х3 до Х7, а именно тези модели бележат най-сериозния ръст в продажбите през последните години. Х3 се произвежда и в Китай, за местния пазар, но пък в Поднебесната империя се асемблира и новия iX3, откъдето тръгва за всички световни пазари.



Още няколко модела се сглобяват в Китай, който е най-силния пазар не само за германската марка, но за автомобили въобще. Връзката с Южна Африка, обаче, е далеч по-стара, тъй като на Черния континент баварците имат присъствие от няколко десетилетия. BMW използва и подизпълнители за някои от моделите си, като Nedcar в Нидерландия и Magna в Австрия.

Що се отнася до двете британски марки - Mini и Rolls-Royce, то само втората е чисто "островна". Някои от моделите на Mini се правят на Континента (Cabrio и Countryman), а благодарение на Брекзит, английско в компактните машини може да остане само името...

Къде се произвежда всеки модел на BMW Group (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ронин ( преди 3 години )
    Голям резил! Съвсем ме отказаха от марката!
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гостилничаря ( преди 3 години )
    8-ми, а ти платен викач ли си на великата немска марка или просто си чистокръвно заблуден!? Щото качеството на немските коли отдавна лежи не на стари, ами направо изгнили лаври. Всичко е скъпи трошливи играчки, не само тази марка. Явно и твоята информация или ти куца нещо или не ти е удобна истината......
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    тия вериги не ги направиха бeе... 20 години проблеми с веригите и пак :)
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Горките хорица с нови бмв-та... ще им се разтяга веригата, ще висят по сервизите, ще закъсват тук и там, ще дават много допълнителни пари за ремонти... ХАХАХА САМО ЧЕ нито едно от изброените :) колкото и да ги е яд некои..
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    ( преди 3 години )
    Има за жалост проблем с веригата на N47 дизела от 2008ма до 2013 та и на бензиновия 2 литра мисля беше двигател от 2014 до 2017 проблема с веригата
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    До долния ( преди 3 години )
    Колега това на пейката пред блока ли го чу? Доставял части ...... Дрън дрън. До последното изречение почти ти повярвах. Но това с веригите ...... мина преди 10год. Ама кврталния ти източник не се ъпдейтнал.
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    С.И.В ( преди 3 години )
    Ратисбон,това е град Регенсбург,подкрепям колегата,който го написа по долу!От 7 години работя в този завод на БМВ казва се 6.1 Регенсбург и се занимавах с доставката на 4 детайла.Всички части на автомобилите които се произвеждаха в този завод идваха от отвън.Заключението което искам да направя,че автомобилът под общ знаменател на моделите са изключително некачествени и ненадеждни,от към електроника и механични повреди....както една от основните повреди е разтягането на агренажната верига!!
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако не е произведен в Германия....що, ти да те мислиш, че в Германия германци го произвеждат
  • #4
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако не е произведен в Германия, няма ка да е "германски премиум", дори да е с премиум затваряне на вратите.
  • #3
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Поръчваш X3 и идва от Африка или Китай, еми супер.