IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на стари коли в Европа скачат сериозно

На някои пазари увеличението достига 25%, като е за сметка на новите автомобили

Продажбите на употребявани автомобили в Европа се увеличават непрекъснато, като клиентите предпочитат да похарчат малко пари за стар модел, вместо да инвестират в нова кола в тези несигурни икономически времена. Едновременно с това те избягват обществения транспорт по време на кризата с коронавируса, съобщава Reuters.


Европа коли на старо


Агенцията се позовава на данни от изследователската фирма IHS Markit и на компанията за онлайн-продажби AutoScout24, чиито данни показват, че е налице забележителна промяна в регистрирането на по-стари автомобили в цяла Европа, както и увеличаване на търсенията в интернет за застаряващи превозни средства.

В Испания, например, компанията за продажба на употребявани автомобили OcasionPlus отвори 4 нови представителства след началото на кризата с COVID. Като цяло продажбите на коли на старо в страната са скочили с 25%, което не е добра новина нито за еколозите, тъй като тези превозни средства замърсяват околната среда, нито за производителите на електромобили.

Положението във Великобритания не е по-различно, като и там най-търсени са автомобилите с цена около 3000 лири. Продажбите на кола на възраст повече от 10 години са се увеличили с 25%, като техни купувачи са хора, които досега са използвали влакови и автобуси, но търсят алтернативи на достъпни цени.


Европа коли на старо


Анализът на данните за регистрация на автомобили във Франция, Германия, Италия и Швейцария показва сходни данни. Във Франция, например, анализът на IHS показва, че продажбите на коли на старо е скочил с 16% през последното тримесечие. Това е за сметка на новите превозни средства, при които се отчита спад с 5%. И тук най-търсени са автомобилите на възраст над 15 години.

Сериозен ръст се отчита и в търсенето на употребявани коли в интернет, разкрива порталът AutoScout24, който обслужва Австрия, Белгия, Германия, Италия и Холандия. Данните показват увеличение с 80% във Франция, 77% в Холандия и 59% в Белгия.

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до none ( преди 3 години )
    Че колите поскъпват е факт. Но цените които казваш са за топ изпълненията. Отделно на средностатистическия човек не му трябва повече от комби С сегмент. Там за до около 40к взимаш доста добре оборудвана кола с 4 цил бензин. Ако 3 цил (а те стават все по-читави) не те притесняват дори падаш на 35к.
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ахаха, как се обърнаха нещата, за милееещите за екология европейски институции! От много напъни фанфари как замръсяват ДВГ-тата и рестрикции, на ви се га екология! *** работа!
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Покачването на търсенето на стари коли в Европа не трябва да ни притеснява - в България рядко влиза бройка, която един европеец би си купил.
  • #2
    21 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Не са само електричките и хибридите проблема. Новите автомобили поскъпнаха сериозно като цени (до 30К вече нищо семейно не може да се закупи, като изключим Дачия). Автопроизводителите тепърва ще берат "плодовете" на високите цени. В условията на спадащи доходи, цените на колите растат с всеки нов модел, като оправданието е екологията, но всъщност всички надуват цените по веригата. 120К лв. за Киа Соренто/Хюндай СантаФе, или 95К лв. за Пежо 3008?!? 80К за Тигуан ...
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    и те първа ще скачат... с тия ненормални норми дето налагат все повече и "ниските" цени на електричките. Нали не се очаква средностатистически жител на земята да си купи електричка за 60 000лв. защото евронормите са накарали производителите да правят все по- недъгави ДВГ и хибриди за двойна цена. Разбира се че ще се купи втора ръка автомобил и ще се чакат по-добри/разумни времена.