IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да разберете веднага истинската възраст на автомобила

Правилното разчитане на VIN номера е едната опция, но има поне още четири други

Коя година е произведен автомобилът, който се каните да купите? Обикновено лесен отговор на този въпрос дават документите на колата. Но не са чак такава рядкост и измамите, особено при т. нар. "нов внос". Ето пет лесни начина да разберете от пръв поглед годината на производство.


5 лесни начина да разберете годината на производство (ГАЛЕРИЯ):


  
  

0 от 500
  • #16
    5 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 3 години )
    Проверих коланите на моята. Понеже я имам от нова и имам снимки на етикетите от завода и знам кога е произведена съвсем точна дата.Завода на марката е в Белгия. Предните и задните колани имат разлика от +/- 2 дни.Производство на Autoliv. Предните са произведени в Унгария, задните в Румъния. И като цяло са с около 10 дни произведени преди да са били монтирани.Та това с коланите изглежда доста достоверно.
  • #15
    2 rate up comment 6 rate down comment
    v-1 ( преди 3 години )
    Европейските производители искат складово покритие от техните доставчици в размер на около 10 до 14 дни на производство. Съответно и те имат някакъв складов запас от няколко 5-10 дни. И в повечето случаи, в кола произведена днес например, може да има компоненти на около месец по стари. Но съм има случаи, в които на кола произвеждана днес се сглобява компонент 1 година по стар, но това зависи от вида на компонента. По-скоро примера със стъклата е коректен, за коланите не съм сигурен.
  • #14
    2 rate up comment 6 rate down comment
    v-1 ( преди 3 години )
    Стъклата няма как да са 5 години по-стари от колата, такива големи компоненти не се държат голямо количество на склад. По принцип колегите са прави, че в Авто индустрията не се правят много големи складове от части, защото това са блокирани пари и загуба. Но чак до часове да са сметнати складовете :) аз не съм го виждал, въпреки, че работя повече от 10 години в тази сфера. Може японците да са го постигнали, но за Европа не е така.
  • #13
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Ето Как ( преди 3 години )
    По модела на автомобила. Например ако ви продадат москвич и ви кажат, че е 2015-та - да знаете, че ви лъжат здраво.
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    до 11 ( преди 3 години )
    може да е дръжки. В съвременния производствен цикъл доставките на части са напаснати към производството до дни и даже до минути, в някои японски заводи. Произвежда се, закарва се и веднага се монтира. Да се държат компоненти на склад е загуба на пари
  • #11
    2 rate up comment 6 rate down comment
    да да ( преди 3 години )
  • #10
    9 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 3 години )
    Може при официалния представител, а може и в поне петдесет различни сайта или мобилни приложения, където за съжаление се плаща. Но като си купува човек кола, си струва
  • #9
    3 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #2 хмм - как от проверка на VIN се виждат изминати километри през 2013та или коя да е година? Това не са ли данни от технически прегледи и т.н. - такава проверка може и да се прави по VIN но едва ли може от всеки да се направи.
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    abc ( преди 3 години )
    Много от производителите спазват това за първите три символа - държава/производител. Нататък си кодират тип шаси, двигател, тип ск. кутия, ниво на оборудване и т.н как им дойде на тях и няма стандарт тук. А последните 6-7 цифри са пореден номер от завода. Производители си слагат и допълнителна табелка с разни кодове - там вече си описват разни неща като код на боята, вид и цвят тапицерия, допълнителни екстри и т.н.Та за всяка отделна марка търсете описание на техния VIN кой символ какво е.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    колегата с Дачията ( преди 3 години )
    За дачия съм мяркал по форумите, че техният ВИН не прилича на останалите, само три букви и другото числа, нещо такова, и май никой нямаше обяснение защо