IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Неизвестна фирма показа електрическа хиперкола с безумна динамика

Клиентите ще могат да поръчват Elation Freedom и с конвенционален двигател

Базираната в Калифорния компания Elation Hypercars представи модела си Freedom. Машината представлява спортна хиперкола с електрическо задвижване, карбонов монокок и безумни динамични показатели. Това ще е и първият автомобил от такъв клас, който ще се произвежда в САЩ.


Elation Freedom


Разработката на Elation Freedom, чиято цена се очаква да е над 2 милиона долара, започнала в Аржентина преди 6 години. Екипът зад проекта се състои от инженери, с опит в конструирането на спортни машини за Формула 1, "24 часа на Льо Ман" и други шампионати. Макар компанията да счита автомобила за „проекта на живота”, той към момента съществува само виртуално.

По описанията на бъдещия производител, Freedom използва карбонова монокок архитектура и окачване с двойни носачи и електронно управлявани амортисьори Ohlins с електрохидравлична система за контрол на височината на движение (50 или 100 милиметра, в зависимост от избрания режим на шофиране). Здравината и твърдостта на монокока надвишават изискванията на FIA, а тяговата литиево-магнезиево-никелова батерия е интегрирана в структурата на шасито, има Т-образна форма и работи на 1000 волта.


Elation Freedom


За задвижването на електрическата хиперкола ще се грижат три или четири електромотора с водно охлаждане, чиято мощност ще е съответно 1434 и 1929 конски сили, а въртящият момент ще 1440 Нм. Тягата се предава и към четирите колела чрез двустепенен редуктор отзад и едностепенен на предния мост.

Батериите ще са с капацитет 100 или 120 kWh, като ще предлагат пробег съответно до 482 или 644 километра с едно зареждане. Най-мощният вариант на Elation Freedom ще ускорява от 0 до 100 км/ч за под 2 секунди, а максималната скорост ще е 414 км/ч.


Elation Freedom


Интересното е, че компанията ще предлага и версия на хиперколата си с конвенционален двигател. В случая той ще е 5,2-литров Audi V10, който ще е комбиниран със седемстепенна трансмисия с двоен съединител и също с 4х4 задвижване. Агрегатът ще предлага максимална мощност от 750 конски сили, като с него Elation Freedom ще ускорява от 0 до 100 км/ч за около 2,5 секунди и ще "вдига" 386 км/ч.

Според създателите на проекта, салонът на новия двуместен модел е вдъхновен от кабината на изтребител. Вътрешността е доста изчистена, но ще предлага разнообразна възможност за персонализация и избор на материали - от кожа и метал, до карбон и дори скъпоценни камъни. Цената на електрическата версия ще е 2 милиона долара, а на бензиновата - 1,7 млн. Elation Hypercars не уточнява кога ще е готова с първите си машини, но очакванията са това да стане най-рано през 2022 г.

Снимки на Elation Freedom вижте в галерията:

0 от 500