IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda направи пробив при автономните коли

Legend е първият модел с трето ниво на безпилотна система, който получава право да се движи по пътищата

Японският производител Honda Motor обяви, че е получил сертификат от властите в страната за оборудване на автомобилите си с трето ниво на автономно движение. Системата се казва Traffic Jam Pilot, а първият модел, на който ще бъда поставяна серийно е седанът Legend.


Honda Legend


Япония е една от първите държави в света, която прие закон, позволяващ експлоатирането на автомобили с подобно ниво на автономност. Именно Honda ще бъде първият производител, който ще пусне такива модели на пазара, като това ще стане още през март 2021 година.

Технологията Traffic Jam Pilot ще се поставя на седана Honda Legend, като третото ниво на автономност означава, че автомобилът ще може достатъчно дълго време да се движи по обществени пътища без участието на човека. То ще се наложи при изменения на условията на пътя, например при рязко влошаване на метеорологичните условия.

Специално записващо устройство ще събира данни, без значение дали системата е включена или изключена. Тя ще предупреждава водача, когато се налага той да поеме управлението, като записаната информация ще се съхранява шест месеца. Машините, оборудвани с автономната система, ще имат специални емблеми и надписи, които ще показват, че превозното средство може да се намира в безпилотен режим на движение.


Honda Legend


Цената на Honda Legend със система Traffic Jam Pilot в дилърските центрове на бранда е 95 000 долара, като това е с 40% повече от тази на модела с базово ниво на оборудване.

Снимки: Honda

0 от 500