IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Задължителен тестер за алкохол в колата - "за" и "против"

Устройството ще се поставя на всички нови автомобили в ЕС от 2022 година

В обновения регламент на ЕС по правилата за безопасност на движението по пътищата от 2022 година е записано, че всички нови автомобили задължително трябва да получат тестер за алкохол на водача. Той е свързан със системата за стартиране на двигателя и ако открие пиян шофьор, тя блокира.


тестер за алкохол


Факт е, че голям брой от катастрофите по пътищата в ЕС стават при шофиране след употреба на алкохол. От такава гледна точка, поставянето на подобна система в автомобилите е напълно полезна, но не и за всички автомобили. Експертите са категорични, че на първо място такива устройства трябва да бъдат вградени в превозните средства, използвани за търговска дейност, а също така и колите, предлагани от фирмите за каршеринг.

Може да се помисли също така и за допълнителното им инсталиране в автомобилите на хора, които вече са хващани да карат след употреба на алкохол. Подобна практика вече е позната в някои държави от ЕС, като това е първото наказание за шофьора и той избягва отнемането на свидетелството за правоуправление, ако не е предизвикал инцидент на пътя.

В тези случаи властите всеки месец проверяват устройството и ако установят, че водачът се е опитал за стартира автомобила си след употреба на алкохол, отложеното наказание (отнемането на книжката) автоматично става реално. В Швеция, например, всяка година се поставят 3000 такива уреда на провинили се водачи. В Белгия техният брой е 750, а във Финландия - 450.


тестер за алкохол


Експерти по пътна безопасност са категорични, че тези устройства задължително трябва да се поставят на автобусите, превозващи деца, както и на тези от градския транспорт. Същото се отнася и за машините, прекарващи опасни материали. За обикновените шофьори обаче е по-правилно да важи съответстващия закон, предвиждащ наказания при управление на превозно средство в нетрезво състояние.

Основният аргумент за това е, че задължителното поставяне на уреда противоречи на Закона за защита на правата на човека, тъй като има хора, които не употребяват алкохол, но те ще бъдат принудени да плащат допълнително за тази опция в автомобила им, която няма да бъде никак евтина.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ивелин ( преди 3 месеца )
    да 30 дни ще е 3 пъти сегашната сума ако след 60 дни не платя да 6 месеца затвор без право да е в форма на глоба . Гледах и не можех да повярвам в град Ulm-- Германия в 2018 година беше. .
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ивелин ( преди 3 месеца )
    Еврогейовете превърнаха Европа в открит затвор много големи глоби--особено за паркиране когато се налага за товарене -разтоварване за 15 минути ( на едно и също място,същият час имах 3 глоби тъй като към Съвета са били регистрирани -- работи цялото семейство -снимат и изпращат снимката и получават пари според глобата ) когато отидох да платя обясних им ,че за едно и също имам 3 глоби . Казаха ми да платя и 3-те после да подам в съд иначе ако не платя да 30 дни ще е 3 пъти сегашната сума ако
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    искахме да стане по-добре, но се получило както обикновено... (стара руска поговорка)
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тези *** от евро-парламента нещо по-умно не можаха ли да измислят?
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    110 ( преди 3 години )
    Не виждам проблем, жената духа, мъжът кара - без мръсно подсъзнание моля.
  • #3
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най-добре е компютъра да изпраща данни за скоростта в реално време и всеки път като превишим скорост - "Честито -100кинта" , още преди обяд чекмеджетата ще се пръскат по шевовете.
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Те бмв-тата и без това трудно палят, сега с този датчик хептен.
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Уй ( преди 3 години )
    Ако има коли с тестер за тъпотия, то тогава *** няма да могат да припарят до нов автомобил.