IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как е направен тестерът за алкохол и може ли да бъде излъган?

Повечето разпространени твърдения се оказват пълна лъжа

Как е направен тестерът за алкохол и може ли да бъде излъган?

Коледните и новогодишни празници тържества, но в близките дни предстоят още празници. Това е времето в годината, когато вероятно се изпива най-много алкохол. И един от най-големите проблеми са шофьорите, които смело сядат за волана, когато са пили. Съответно, съществува реална опасност те да бъдат заловени от полицията и да бъдат подведени под отговорност заради нарушение на закона. За целта, те трябва да бъдат уличени, че карат след употреба на алкохол, а това обикновено става с тестер, с който разполагат служителите на реда.

За да се избегне подобно развитие на нещата, най-важното е да не се сяда зад волана в такова състояние. По принцип е добре, всеки шофьор да има собствен тестер, с който да провери съдържанието на алкохол (Blood Alcohol Concentration, BAC) в кръвта и ако то надвишава допустимите норми, съответно да избере друг начин за придвижване.

Как работи тестерът?

Първите устройства за тестване за алкохол чрез издишване на въздух са разработени още в началото на 40-те години на миналия век. Целта им е да улеснят американската полиция, тъй като внимането на кръв или урина не е удобно, а и не е конституционно. През годините тестерите са модернизирани многократно и сега те определят BAC по пътя на измерването на количеството етанол в издишвания въздух.

тест за алкохол

Самият етанол е малка водоразтворима молекула, която лесно се абсорбира през тъканта на стомаха в кръвоносните съдове. Тъй като това химическо вещество е много нестабилно, при преминаването на богата на алкохол кръв през капилярите в алвеолите на белите дробове изпареният етанол се смесва с други газове. И когато човекът духа в тестера, инфрачервен лъч пропуска съответната проба въздух. В случая част от молекулите на етанола се абсорбират и устройството изчислява концентрацията на 100 милиграма етанол във въздуха. Използвайки коефициент за преобразуване, устройството превръща количеството етанол в същия кръвен обем и така дава резултат на проверяващия.

Именно този резултат и се оказва решаващ, като в някои държави той се приема от доказателство за съда за степента на алкохолно опиянение на съответни шофьор. В различните страни по света, максимално допустимото ниво на алкохол в кръвта съответно е различно. Проблемът обаче е, че тестерите за алкохол, използвани от полицията, не са точни. Многобройни изследвания в лаборатории показват, че при тях може да има сериозно отклонение от нормата. То може да бъде в ползва на проверения, но може и да му навреди още повече, тъй като резултатът не е реален.

Ако човек е пил 15 минути преди да мине теста, задържането на алкохол в устата му ще доведе до увеличаване на BAC. Завишен резултат се наблюдава и при хора с гастроезофагеален рефлукс, тъй като аерозолният алкохол в стомаха, който все още не е засмукан в кръвния поток, може да попадне в оригване. Проблем имат и диабетиците, тъй като в тяхната кръв има по-високи нива на ацетон, който аерозолите могат за объркат с етанол.

Може ли да бъде излъган тестерът?

Въпреки доказателствата за грешки при тестерите, полицията продължава да разчита на тях. Затова и хората търсят начини, да ги излъжат. За близо век използване са предложени редица методи, като някои от тях са направо нелепи.

тест за алкохол

Един от тях е облизването или смучене на медна монета, която би трябвало да „неутрализира” алкохола в устата и следователно да свали BAC. В крайна сметка обаче, в устройството влиза въздух от белите дробове, а не от устата. Затова и концентрацията на алкохол в устата не влияе на резултата. Да не говорим, че дори да работеше този метод, вече няма монети с достатъчна концентрация на мед.

Следвайки подобна грешна логика, някои хора смятат, че употребата на пикантна храна или на мента (освежител за уста) ще замаскира алкохола в кръвта. За съжаление, това също не помага по никакъв начин, а иронията в случая е, че използването им дори може да увеличи нивата на BAC в кръвта, тъй като много освежители за уста съдържат спирт.

Много хора смятат, че пушенето на цигара също помага. Това обаче съвсем не е вярно и може само да навреди допълнително.  При изгарянето на цигарата, добавените в тютюна захари образуват химическото вещество ацеталдехид. Влязло в белите дробове, то само ще увеличи допълнително показанията при теста.

Все пак има начини да бъде излъган тестерът. Сред тях е хипервентилация – учестено и по-дълбоко дишане. Многобройните изпитания показват, че този метод може да намали показания за нива на алкохол в кръвта до такава степен, че той да не бъде наказан. Успехът в този случай се дължи на факта, че хипервентилацията изпразва белите дробове от остатъчния въздух по-добре отколкото при нормално дишане. В същото време се увеличава скоростта на обновяване на въздуха, като остава по-малко време за проникване на алкохол.

За да бъде успешно подобно действие, трябва да се направят няколко неща. След  силна хипервентилация поемате дълбоко въздух в дробовете си, след което издишайте силно и рязко намалете. Спрете изпускането на въздуха, веднага след както чуете сигнала на устройството. През цялото време внимавайте, да не ви свърши въздуха по-рано.

Всички тестери изискват да издишвате непрекъснато в продължение на няколко секунди, преди да направят анализ. Устройството се нуждае от остатъчен въздух от белите дробове, а той се отделя само при издишване. Ако бързо се промени потока на въздуха, устройството ще реагира по-бързо при отчитането, като ще реши, че ви свършва въздуха в белите дробове. Така можете да заблудите проверяващия, че правите всичко правилно, но дори и този трик не е гаранция за пълен успех. Доказано е, че той може да снижи показанията с минимални промили, тоест той може да ви спаси, само ако сте на ръба на позволеното количество алкохол в кръвта. Като цяло няма сигурно средство за заблуждаване на тестерите за алкохол, затова трябва да запомните едно много важно нещо -

Не си струва, да се кара пиян

тест за алкохол

Единственият сигурен способ, за да избегнете наказание за шофиране в нетрезво състояние е да не пиете, преди да седнете зад волана. Дори да има средство, с което тестерът да бъде заблуден, то няма да ни спести разсеяността и забавените реакции, които се появяват след употреба на алкохол. А това ви прави опасен на пътя – както за самите вас, така и за останалите участници в движението.

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Слагайте езика на горното нежце докато духате в дрегера. Пробвано и работи отлично. ;)
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не можеш го излъга дрегера с Кешовица! Стигнеш ли до него си до там. Те затова куките първо те питат пил ли си, за да зная какво да правят. Резултатите от дрегера се запаметяват и те не могат да ги изтрият или манипулират. На края на смяната им се проверяват и се искат актовете за всяко алкохолно нарушение.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А какви други теории и пиянски легенди съм слушал....не е истина. Тия дето ги плямпат все някога шъ си изпатят от тъпотията си.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дрегер най-лесно се лъже с Кешовица !