IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шампион от Формула 1 подкара най-бързия електромобил

Нико Розберг седна зад волана на Volkswagen ID.R на "Нюрбургринг" (ВИДЕО)

Шампионът във Формула 1 от 2016 година Нико Розберг тества спортния Volkswagen ID.R, който се счита за най-бързия електромобил на планетата. Германският пилот завъртя няколко обиколки на "Нюрбургринг", като видео с най-интересните моменти от тях беше публикувано в YouTube.


Нико Розберг


Преди да седне зад волана, Розберг звънна за консултация на френския пилот Ромен Дюма, който през 2019 година постави рекорд на Северната дъга на "Нюрбургринг" за електромобил, като завъртя една обиколка за 6 минути и 5,336 секунди. Нико призна, че първоначално е усетил "нещо като клаустрофобия" в тесни кокпит, но след излизането си на пистата вече се е чувствал като у дома си.

Германският пилот отбелязва, че Volkswagen ID.R не е толкова бърз колкото болид от Формула 1, но похвали електромобила заради неговата отлична управляемост, както и заради огромната притискателна сила.



Volkswagen ID.R, който вече притежава 5 рекорда за скорост, се задвижва от два електромотора със съвкупна мощност 680 конски сили и 650 Нм въртящ момент. Теглото на колата не превишава 1100 килограма, а при напълно заредени батерии и в идеални условия - гладка настилка и отсъствие на вятър, ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,65 секунди.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    APP ( преди 3 години )
    Крайно време беше и ФВ да изпъчат гърди. То такъв срам да бягаш години наред след Теслата трудно се понася от Немските автомобилни производители.