IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И папата ще се вози на водород

Toyota връчи оборудван Mirai на главата на Римо-католическа църква

Автомобил, задвижван с водородни горивни клетки, ще вози главата на Римо-католическа църква папа Франциск. Светият отец получи Toyota Mirai, която е така преоборудвана, че да може да се използва по време на появите му пред публика.


Toyota Mirai за папата


В избора на папа Франциск няма нищо изненадващо, тъй като в своите проповеди той често обръща внимание на проблемите с екологията. През юли във Ватикана бяха доставени два електрически Smart Forfour, а сега към тях се присъедини и водороден седан Toyota Mirai от първото поколение на модела.

Всъщност, това е един от двата специални автомобила, направени за визитата на Папата в Япония през ноември 2019 година. Специалната Toyota Mirai е боядисана в традиционния за папамобил бял цвят, като покривът зад задните седалки е премахнат. Така там е образувана платформа със седалка и дръжки, за които светия отец да се хване.

Още снимки на уникалния водороден автомобил - вижте в галерията

Самата каросерия на водородни седан е напълно преработена, като дължината му вече надхвърля 5 метра, а височината е 2,7 метра. Проблем с използването му обаче може да се окаже фактът, че в Рим има само една зарядна станция за превозни средства на водород, като тя е на 20 километра от Ватикана. А това не е особено практично.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Поне има къде да зареждат, макар и далеч.В България не можеш да караш водороден автомобил, дори да ти го подарят.