IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai отзова популярен в София модел заради пожари

Вече има 13 документирани случая на самозапалили се електрически Kona

Корейският гигант Hyundai обяви сервизна акция за електрическата версия на модела си Kona по разпореждане на корейското правителство. Причина са поне 13 документирани случая на самозапалили се автомобили по цял свят, съобщава Reuters. Все още нямаме информация дали сервизната акция ще засегне България. В световен мащаб са продадени вече над 100 000 бройки от Kona EV.
 
 
Hyundai Kona
  
 
В София електромобилът е доста популярен като основна част от флотилията на компанията за споделени пътувания Spark. От нея засега не са докладвали за проблеми с електрическите Kona.

За момента акцията засяга 25 564 бройки Kona EV в Южна Корея, като предстои обявяването на подобна в САЩ и Канада. За момента нито производителят, нито достачвикът на батериите LG Chem имат обяснение какво причинява пожарите. При сервизната акцията автомобилите ще бъдат проверени, батериите им ще бъдат подменени, а софтуерът - обновен.
  
  
Hyundai Kona, пожар
Eксплодирал и изгорял Hyundai Kona EV в Канада


От LG Chem уточниха, че съвместно с Hyundai са се опитвали многократно да възпроизведат сценария, при който се стига до самозапалване, но не са успели. Едно от предположенията е, че е възможно в ограничена партида батерии да има производствен дефект, водещ до късо съединение.

LG Chem е един от водещите производители на автомобилни батерии в света и освен концерна Hyundai-Kia, снабдява още Tesla, General Motors, Ford, Volvo и Renault.


 

0 от 500