IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те автомобила, от които СССР нямаше защо да се срамува

От Нива до всъдеходите за космическата програма, тези машини заслужават респект

Свикнали сме да се отнасяме с насмешка към съветското автомобилостроене: неговите продукти често бяха недодялани имитации на западни образци, произвеждани след това толкова дълго, че изразът "морално остарели" е твърде слаб в случая. Но в същото време има и немалко машини, които предизвикват уважение заради героичните опити на инженерите да приспособят чужди технологии за суровите съветски условия, или да скалъпят нещо работещо от твърде ограничените ресурси, с които разполагат. Ето десет примера за такива машини, чиито създатели няма от какво да се срамуват. Както подобава на съветската действителност, някои от тях си остават само експерименти - доказали качествата си, но въпреки това не стигнали до масово производство.


10-те коли, с които СССР можеше да се гордее (ГАЛЕРИЯ):


 

0 от 500
  • #18
    20 rate up comment 7 rate down comment
    ФАНТОМ ( преди 3 години )
    Това че има немумеещи шофьори неозначава че машината е калпава
  • #17
    14 rate up comment 25 rate down comment
    Нашия ( преди 3 години )
    Бе вие *** ли сте или да? Всичко е крадено, но с некадърни технологии правено. А за много проходимата Лада Нива - преди 16 години във Варна имаше тежка зима с виелица. Тогава само човек минаваше през преспите, Лада Нива измина 8 метра и закъса, а после Митсубиши Паджеро си мина и замина. Толкова за голямата Нива.
  • #16
    10 rate up comment 23 rate down comment
    Радико ( преди 3 години )
    Точно па нивата е резил а не гордост
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 години )
  • #14
    25 rate up comment 12 rate down comment
    nn ( преди 3 години )
    Живеейки в СССР, немците (военопленици) активно усвоявали работната лексика, учили руски език, но значението на думата халтура- некачествено извършена работа за пари така и не успели да разберат. Всеизвестен е диалога между едно хлапе и немец на строеж. Детето пита немеца защо толкова усърдно работи, така или иначе той е пленник и все някога ще се завърне в Германия А немецът отговаря , че той желае да си замине в отечеството като немец, а не като руснак.
  • #13
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Го4о ( преди 3 години )
    Нивата има ли катализатор? Защото без катализатор в Германия.........!!!!!!!?????
  • #12
    26 rate up comment 13 rate down comment
    Цветков ( преди 3 години )
    Можете да се отнасяте с насмешка само ако нашите автомобили, които така и не сме произвеждали са били по - търсени и продавани от съветските... Тоест да коментираме сега е просто жалко и влиза категория "махаленски разбирачи". Западното автомобилостроене, визирайки немското като номер едно с какво се слави?- с автомобили, които са в таргета на немеца, да я плаща 4-5 години и да я смени с нова, тя и повече не може да издържи, защото така е произведена, а бай *** си остава неосъзнат ***.
  • #11
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Big fat emilyano ( преди 3 години )
    Супееер автомобилчета полудях по тях
  • #10
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Синята птица ( преди 3 години )
    Верно ли сте написали "колИла"? :D
  • #9
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )