IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпата Pagani постави впечатляващ рекорд

Суперколата Huayra Roadster BC записа най-бърза обиколка на „Спа“ (ВИДЕО)

Компанията Pagani се похвали, че моделът Huayra Roadster BC е поставил рекорд за най-бърза обиколка на белгийската писта „Спа-Франкоршан“. В началото на септември суперколата е изминала 7-километровото разстояние на трасето за 2:23,081 минути, което е най-добрият резултат за автомобили, които могат да се използват на обществени пътища.


Huayra Roadster BC


Предишният рекорд принадлежеше на McLaren Senna, като той беше поставен в края на 2019 година. Тогава британският пилот Дънкан Тапи даде време от 2:24,82 минути. Така той подобри постижението на развиваща 1341 конски сили хиперкола Koenigsegg One: 1 (2:32,14 минути).

За изпитанията на на роудстъра Huara компанията Pagani беше направила 6 прототипа, които са навъртели над 350 000 километра. От тях 45 000 са изминати по европейски състезателни трасета. Част са именно на пистата „Спа“, където автомобилът е подложен на тежки скоростни натоварвания. Въпреки влажната писта, шефът на компанията - Хорацио Пагани, е дал разрешение да атака на рекорда.


Huayra Roadster BC


„По време на тестовете разбрахме, че автомобилът е готов за рекорд. Бързо се посъветвахме с Хорацио и въпреки, че условията не бяха добри, успяхме да поставим рекорд от втория опит. „Спа“ е много трудна писта, но управляемостта и сцеплението на Roadster BC задминаха всичките ни очаквания“, коментира тест-пилотът Андреа Палма.

В Huayra Roadster BC е поставен 6,0-литров V12 от AMG, който развива 800 к.с. (с 50 повече от BC Coupe). Мощността се предава на задните колела от секвенциална скоростна кутия Xtrac с един съединител. Теглото на автомобила е 127 кг. Предвижда се да бъдат произведени 40 бройки, като всяка ще струва минимум 3,5 млн. щатски долара.



Снимка и видео: Pagani

0 от 500