IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите на BMW ще разпознават настилката под тях

Иновационната технологиия ще се появи при моделите на марката догодина

Германският производител BMW разработва нова технология, която ще позволи на автомобилите да идентифицирова типа настилка под техните колела. В проекта участва и компанията Tactile Mobility.


BMW


Съвместните усилия на двете фирми трябва да създаде система, която не само ще разпознава пътя, но и ще променя настройките на движение на автомобила спрямо него. Тя ще избира най-подходящата динамика за идеално сцепление с пътното покрити.

Новата технология ще се появи при серийните автомобили на баварския производител през 2021 година. Системата ще разчита на данни, които се събират от специални датчици. Те ще предават информацията на всички основни задвижващи агрегати и компоненти на автомобила – двигател, спирачки, колела и окачване.

В BMW предвиждат, след като започне да се използва, новата технология да бъде развита и обогатена със система за предаване на данни между автомобилите, а също така и за връзка между превозите средства и обкръжаващата ги инфраструктура. Подобна опция би била много полезна и за безпилотните коли.

Снимка: BMW

0 от 500