IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейската комисия поиска още по-ниски вредни емисии

Производителите от Германия са категорично против готвената нова промяна

Европейската комисия ще предложи на държавите от ЕС допълнително да бъдат намалени нивата на вредни емсисии, отделяни от новите автомобили. Това се казва в проектодокумент, цитиран от агенция Reuters.


вредни емисии


Според новото предложение, през 2030 година средните нива на въглероден диоксид (CO2) трябва да бъдат намалени с 50% в сравнение с нивата за 2021 година. В момента планът за намаление през този период от 37,5%. Говорител на комисията отказа коментар.

Германската автомобилна асоциация на автомобилните производители (VDA) заяви, че твърдо ще отхвърли по-нататъшното затягане на стандартите, за които първи съобщи което германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung.

Проектът на документа, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, определя по-широкия план на Комисията за ЕС да постави за цел до 2030 г. намаляване на емисиите си на парникови газове с поне 55% спрямо нивата от 1990 г. В него е посочено и как може да постигне тази цел.

Настоящата цел пред държавите в ЕС за 2030 г. е за намаляване на емисиите с 40% в сравнение с нивата от 1990 г.

0 от 500