IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на най-бързата хиперкола е под въпрос

Lotus и Williams развалиха сътрудничеството си и влизат в съда

Създаването на електрическата хиперкола Lotus Evija е под сериозна въпросителна, след като двата партньора в проекта по нейното създаване Lotus и Williams Advanced Engineering (WAE) се разделиха със скандал, съобщава Autocar.


Lotus Evija


За провала на споразумението съобщиха от Lotus, а като причина посочиха забавянето на доставките от страна на Williams заради пандемията от коронавирус. Затова и ръководството на английската автомобилна компанията е решило, че ще направи хиперколата по-бързо и по-добре напълно самостоятелно.

От Williams отговориха със заплаха от съдебен иск. Компанията отхвърли всички обвинения за каквото и да е забавяне, като допълни, че не е нарушавала договора и че от Lotus нямат законови основания за прекратяване на сътрудничеството. Освен това, решението на Lotus е било взето от главния акционер в британската марка – китайския автомобилен концерн Geely, който няма никакви отношения с Wiiliams.


Lotus Evija


В съобщението на Williams се казва още, че Lotus не е плащал сметките си от април 2020 година, въпреки че работата по хиперколата е продължила. Затова и компанията ще търси от бившия си партньор пълна компенсация на всички финансови загуби.

Интересното е, че от Lotus говорят само за участието на Williams в създаването на батериите и на система за контролиране на енергията. А от Williams твърдят, че правят цялото задвижване на Evija, включително електромоторите и трансмисията.


Lotus Evija


Компанията WAE беше създадена от състезателния отбор на Williams във Формула 1, но от миналата година е напълно независима. Тя доставя електромотори и трансмисии на отбора на Jaguar във Формула Е. Именно този двигател е в основата на агрегата, задвижващ Evija. За хиперколата са предвидени 4 мотора – по един на всяко колела, като съвкупната им мощност е 2000 к.с.

Снимки: Lotus

0 от 500