IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се крие зад името: VW Golf

Всъщност, всичко е много ясно. Или пък съвсем не?

Golf, Ibiza, A4: Написаното отзад на автомобилите звучи напълно познато за повечето хора. VW Golf става VW Golf от 1974 г. Точка. Но защо се нарича така? Откъде идват имената на моделите? В крайна сметка дори съкращения като A4 или А5 имат определено значение. Германската редакция на Motor реши отсега нататък редовно да хвърля светлина по този въпрос.


VW Golf


Идеята за това се появява, когато журналистите от сайта прочитат подробно за произхода на името в книга за Ford Fiesta. Интересна и вълнуваща тема. И какво може да бъде по-очевидно от поглед към най-популярния автомобил в Германия: VW Golf.

Golf е на пазара от 46 години и сега е в осмото си поколение. А по отношение на името му, обяснението изглежда очевидно: вдъхновението е течението "Гълфстрийм" в Северния Атлантически океан или спортът голф.

Вероятно обаче нещата не са толкова прости. Поглед назад: За проекта EA 337, който става първият Golf, трябва да се изберат няколко имена по време на фазата на разработване. Blizzard се проваля заради производител на ски, твърди се, че Caribe също се обсъжда като вариант.


VW Golf
Прототипът EA 337 (вляво) и последният VW Golf I

Ръсел Хейс отбелязва в своята книга "VW Golf Story", че според бележка от разговор през септември 1973 г. за световния пазар е обмисляно името Pampero, а за американския - Rabbit. Pampero е името на студен и бурен зимен вятър в Южна Америка, така че би се вписал във ветровете Passat и Scirocco. Името Rabbit, всъщност, се използва по-късно за Golf на пазарите в САЩ и Канада.

Йенс Майер навлиза в подробности в книгата си за VW Golf I ("VW Golf 1 - Alles über die Auto-Legende aus Wolfsburg", която си заслужава да бъде прочетена: съветът на директорите на компанията се съгласи, че номерата вместо име не са опция. В резултат натоварват маркетинговия отдел с тази задача и оставят главите им да пушат. Следват предложения от света на спорта, музиката, дори имена на скъпоценни камъни. Град? Континент? Вселена? Или дребни хищници като невестулки, златки, рисове или порове.


VW Golf


В началото на септември 1973 г. хората в компанията все още обмислят най-вече името Scirocco за EA 337 (спортният му брат просто щеше да бъде наречен Scirocco Coupе). Както и да е. Производството на пилотната серия започва през януари 1974 г., така че времето притиска всички. През октомври 1973 г. бордът най-накрая решава: Golf за компактния автомобил с дължина 3,70 метра, Scirocco за купето. Но откъде идва името Golf? От "Гълфстрийм", който по съдържание съвпада с топлите ветрове Passat и Scirocco?

Ханс-Йоахим Цимерман, отговорник по продажбите под ръководството на шефовете на борда на директорите Хорст Мюнцнер и Игнасио Лопес от 1965 до 1995 г., разкрива решението на загадката по време на посещение на музея на VW през 2014 г. По онова време Цимерман е също така президент на Волфсбургския клуб по езда. Един от конете му, хановерска порода, е нает от Мюнцнер през лятото на 1973 г. Името на коня? Golf!


VW Golf
Цимерман с портрет на прочутия си кон

Няколко дни след като Мюнцнер хвали хоня, управителният съвет показва на Цимерман един от чисто новите компактни прототипи - с буквената комбинация GOLF отзад. Цимерман все още е щастлив 40 години по-късно: "Моят кон даде името на модела - това означава клас, елегантност, надеждност. Нека Golf има дълъг успех - конят ми живя 27 години, което е 95 човешки. Това е добра поличба!".

0 от 500