IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Откъде идват името и емблемата на Audi?

Много марки носят имената на своите основатели, включително и Audi, но по заобиколен път

Който познава историята на марката Audi знае, че човек на име Audi не играе роля в нея. Фирмата е основана от господин Аугуст Хорх. Знаещите немски език може би вече долавят връзката между двете – на латински audi! означава horch! или „слушай“.

 

Audi - име и емблема

 

Всъщност audi е императивната форма на audire или слушам. За първо лице единствено число този глагол се употребява като audio (аз слушам).

Но защо Аугуст Хорх решава да използва латинското обозначение на своето име за име на фирмата си? Причината не е в любовта към играта на думи. Аугуст Хорх гуми дело за правата на името на основаната от него фирма August Horch & Cie. Motorwagenwerke AG. Синът на негов приятел му дава идеята да преведе името си на латински и така се ражда Audi. През май 1910 г на пазара се появява първият автомобил на новата марка.

 

Audi - име и емблема

 

Интересна е историята и на емблемата на Audi. Макар на пръв поглед да изглежда така, четирите кръга нямат нищо общо с четирите гуми на автомобила.
Емблемата е свързана не с един, а с четирима производители. Тя символизира връзката между първоначално независимите производители, които образуват един концерн - Audi, DKW, Horch и Wanderer. През 1932 г четирите фирми решават да създадат Auto Union AG, а припокриващите се кръгове символизират връзката между тях.

Първата емблема на фирмата след преминаването към името Audi няма нищо общо с последващите четири кръга. В началото тя символизира цифрата 1, с което е демонстрирала водещата роля на фирмата в инженерното изкуство и техниката. Цифрата е поставяна върху капаците на автомобилите.

 

Audi - име и емблема

 

Обозначението Wanderer първоначално е използвано за велосипедите на фирма Winklhofer & Jaenicke, а през 1896 г възниква Wanderer-Fahrradwerke AG, която разширява производството си с мотоциклети. В началото на 20-и век се появяват и автомобилите. Заводите на Wanderer започват серийно производство на модела си, гальовно наречен Puppchen (паленцето), през 1913 г.

Производителят на автомобили и мотоциклети DKW е четвъртият в съюза. Съкращението идва от Dampf Kraft Wagen или „парни автомобили“. Такъв модел е създаден през 1916 г, но не отбелязва успех. Името е запазено до 1969 г, тъй като и след обединението Auto Union продължава да произвежда модели с тази емблема.

 

Audi - име и емблема

 

Auto Union AG е създадена през 1932 г от четирите марки Audi, Horch, DWK и Wanderer и се превръща във втория по големина концерн в Германия по онова време. Четирите застъпващи се пръстена символизират съвместната работа на четирите саксонски предприятия. Всяка марка работи в отделен сегмент. Мотоциклетите и малките коли са за DKW, Wanderer произвежда автомобили за средния клас, Audi – за високия среден клас, а Horch прави луксозни автомобили от високия клас. Auto Union си извоюва име и в моторния спорт.

 

Audi - име и емблема

 

През 1985 г Auto Union AG е преименувано в Audi AG. Четирите пръстена са запазени и развивани през годините. Актуалното лого е представено през 2016 г, като губи триизмерността си. Концернът се сбогува и с червения цвят на фирмата.

Снимки: Audi

 

0 от 500
 • #10
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Тук ( преди 6 месеца )
  Най вярно е посочил ,,ТЕСЛЪ".
 • #9
  11 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  Не знам кой е ***, редовно чета да пишеш на хората тук ***, предполагам, човек който те е насилвал сексуално. Както и да е прочети си коментара и се оцени по скалата от 1 до 10 колко си ***? Преди година, пак плямпаше глупости и ме караше да покажа какво карам, показах ти, ти също обеща да покажеш, ама уви не показа. Или нямаш кола или те е срам от това което караш, което естествено навежда на мисълта колко завиждаш така, че продължавай с простотиите, ние знаем защо.
 • #8
  3 rate up comment 14 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  *** го е яд, че емблемата е само двоен кeнеф, а не троен, защото вече на много места има кeнефи за третополови, а както знаем той е джендър. Алди не са в крак с времето и не са добавили още две нули за такива, като форумната ***. Ах колко жалко е да си амбреаж ВАГи...
 • #7
  5 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  Къде забравихте емблемата на Ауди - ковид-19 едишън? С разделените сфинктери?
 • #6
  4 rate up comment 2 rate down comment
  теслЪ ( преди 6 месеца )
  AUDI - *** Union Deutsche Industriale! Какви свободни съчинения сте писали пак!?!?
 • #5
  10 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  #2 , преди да питаш другите, какво са постигнали в живота, кажи ти какво си постигнал!
 • #4
  19 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  Дошо пак си напълнил гащите от завист. Високото грозде е кисело е казал народа. Няма статия за немска премиум марка в която да не си се наакъл от завист. Време е да приемеш, че в тоя живот ще караш стари евтини щайги. То не става само с писане на простотии в нета, трябва акъл, предприемчивост и упорит труд, за да имаш възможности да си позволиш хубава кола. С тъпота и селски лафове, ще буташ евтината сапунерка, когато бързаш и всички ще ти се присмиват зад гърба.
 • #3
  29 rate up comment 18 rate down comment
  сепуко харакири ( преди 6 месеца )
  Когато караш самоходната японска тоалетна и профучи покрай теб някое лъскаво ауди,все едно си спрял,и гледаш с мъка колата сякаш идва от друг свят, единственото което ти остава е да хейтваш.
 • #2
  29 rate up comment 8 rate down comment
  До 1 ( преди 6 месеца )
  Eййй, Ганьо , готово мнение за всичко..а реално какво си постигнал в живота? :)
 • #1
  16 rate up comment 52 rate down comment
  анонимен ( преди 6 месеца )
  Идва от WC. Другото означение на WC е 00. В случая имаме двоен Keнeф, т.е. 0000.