IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият SUV на Skoda ще носи име на жена

Серийният Enyaq използва платформата MEB на Voluswagen

Електрическият SUV на Skoda ще носи име на жена

Първият сериен електрически кросоувър на Skoda ще се получи названието Enyaq, което е образувано от ирландското женско име Ения, съобщиха от прес-службата на чешкия производител.

Самото име "Ения" може да се преведе като "източник на живот". При това, в интерпретацията на Skoda първата буква "Е" означава, че кросоувърът е част от семейството електромобили на марката, а "Q" накрая напомня за кросоувърите на компанията (аналогия с имената Kodiaq, Karoq и Kamiq).

Skoda Vision iV

В основата Skoda Eniaq е модулната платформа MEB, разработена от Volkswagen специално за електромобили от ново поколение. Що се касае до външния вид, той ще повтаря до голяма степе прототипа Vision iV (на снимката), представен през март 2019 г. на автосолано в Женева.

Концептуалният кросоувър е оборудван с два електромотора - по един на всяка ос, със съвкупна мощност 306 к.с. Максималната скорост на автомобила е 180 км/ч, като с едно зареждане на батериите той изминава до 500 км. Акумулаторите могат да се напълнят до 80% за 30 минути при използване на специална зарядна станция.

Снимки: Skoda

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ганчовец ( преди 4 години )
    между другото така се казва и един от първите компютри в света, макар и изписано по друг начин, ENIAC. не знам дали имаето е мислено и като препратка към него
  • #4
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Бих казал претаканото зеле на ВАГ.
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Enyaq или Eniaq ? Плюс незнайно коя е тази фирма "Voluswagen"... :-( Въобще г-н Захариев мно-о-о-ого го мързи да си прегледа какво е писал. И редактор си няма да го провери... Трагедия.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    значи се превежда ЕняК !
  • #1
    7 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А с име на джeндъp кога, при условие, че компанията майка е мъжка и си има дръжка? Ако някой не вярва да си вземе Фолк с Ваген и да види как бързо ще му влезе дръжката и то без лубриканти! Само жалко за Шкода, една уважавана от мен марка, когато беше самостоятелна и независима.