IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени измислиха как да предпазят пешеходците от удар с кола

Приложение изпраща сигнал до участниците в движението при риск от ПТП

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли съвместно със стартъпа SkyDeck разработиха технология, която ще помогне да се сведе до минимум инцидентите с участието на пешеходци по пътищата. Софтуерът, инсталиран на смартфона, анализира местоположението на пешеходеца и го съпоставя със скоростта и траекторията на автомобилите, като по този начин информира предварително шофьора и пешеходеца за риск от удар.


Приложение


Изкуствен интелект обработва независимо данни от няколко източника наведнъж, което бързо предсказва вероятността от пресичане пътя на автомобила. Разработчиците също така подчертават, че цялата информация за потребителите ще бъде анонимна и класифицирана.

Ако системата открие опасността от сблъсък, тогава съответното известие се изпраща на смартфоните и на двамата потенциални участници в ПТП. Ефективността на технологията ще може да се повиши като се интегрира приложението в системите на автомобила, което ще позволи, например, активиране на клаксон или мигащи фарове за предупреждение на пешеходеца или задействане на спирачките и спиране на автомобила.


Приложение


Разработчиците наричат системата си "цифрова версия на предпазния колан". Тя работи въз основа на данните от персоналните джаджи и за нейната ефективност е необходимо максимално възможното покритие на потребителите. Авторите на проекта смятат, че тази програма трябва да бъде предварително инсталирана на смартфоните.

Уебсайтът на SkyDeck посочва, че според статистиката около 1,3 милиона души в света загиват при пътни инциденти всяка година. Според експертите, около половината от тях са пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти - най-малко защитените участници в движението.

Снимки: SkyDeck

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не съм сигурен - конкретно за фейсбук, цъкнеш ли agree with terms and conditions, означава че всичко което постнеш и направиш там, е тяхна собственост и едва ли не си тяхна кyчка
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ти ако мислиш че в момента не могат да го направят. Имаш ли телефон в джоба - телекома ти знае къде си с точност до 5-10 метра. 2G клетките могат лесно да се подслушват и прихващат в реално време. 3G искат малко време за декриптиране. И Андроид и Епъл следят повече отколкото си признават. Не напразно шефа на Касперски лабс използва Сони Ериксон К800 модел 2006. Отделно ползваш ли гугъл и фейсбук те вече знаят всичко за теб. Накратко - не се чака този ап за да започнат да следят който си искат
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    dr_kurtev ( преди 3 години )
    Понеже е доказано,че човешката глупост е с размерите на вселената-всякакъв интелект е безпомощен!!
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 3 години )
    Съответното съобщение трябва да бъде звуков сигнал от типа Пай са, Гледай къде ходиш бе .....(възможност за персонализация) и неща от сорта.
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    какви ли не глупости ще измислят за да спасят "овцете в матрицата"... но общо взето и това няма да им помогне. Едно време хората бяха научени да се оглежат, дори на пътека да пропуснат кола (независимо от предимство), а сега, зомбирани ходят по улицата (карат колела / кола) и изобщо не се оглеждат, скачат на платното, все едно са безсмъртни.. и все някои да ги пази. Не се ли пазят сами, нямя кой да им помогне.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Да бе на заблеялия се пешеходец като му изпищи телефона само към колата ще погледне. Даже може да го разсее повече. Има смисъл само ако е вързана системата с клаксона.