IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изкуствен интелект следи умората при шофьора

Той дори може да "разбере" дали водачът вижда или не приближаващ се пешеходец

Изкуствен интелект следи умората при шофьора

Екипът на проекта Xplora, създаден от Seat за сътрудничество със стартъпи, работещи върху автомобилните технологии на бъдещето, се обедини с израелската Eyesight Technologies за създаване на нови системи за наблюдение на водачите. Разработеният от тях софтуер не само ще може да определи дали шофьорът е заспал или не, но и да "разбере" дали вижда приближаващ пешеходец.

Eyesight Technologies разработва системи за следене действията на водачите, които използват технология на компютърно зрение и изкуствен интелект. Например, техният софтуер в реално време анализира движенията на човек, определя посоката на погледа му, дали очите са отворени или затворени, както и каква честота мигат.

Изкуствен интелект за следене на шофьора

Алгоритъмът е в състояние да определи кога човек е заспал или се е разсеял, а също така дали вижда пешеходец, приближаващ се към колата, или не. Освен това системата разпознава различни водачи и избира необходимите настройки за климатичната система, позицията на седалките, волана и огледалата. В SEAT са убедени, че подобряването на подобни системи значително ще намали броя на инцидентите по пътя поради небрежност - техният дял в общия брой ПТП-та е 36 процента (данните са от Великобритания).

0 от 500