IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всеки трети шофьор е бил сънен зад волана

Карането през тъмните часове на нощта е сериозен риск за около 30% от хората

Всеки трети шофьор е бил сънен зад волана

Всеки трети водач на автомобил е по-малко предпазлив при шофирането вечер и през нощта и има с 30% по-голям риск да попадне в инцидент. Това заключение направиха учени след проучване, което е част от нова превантивна кампания срещу съненото шофиране.

Като част от експеримента бяха направени анализи на слюнката на шофьори, които били на път между 22.00 и 02.00 часа през декември миналата година. Тази слюнка бе тествана за наличието на мелатонин - хормон, който се отделя веднага след като въздействието на светлината се намали, което обикновено е сигнал за сън.

Резултатите от проучванията показаха, че всеки трети тестван водач всъщност е шофирал по време на сън - така наречената биологична нощ. За шофьорите, които все още са били на пътя след полунощ, половината от резултатите от тестовете за мелатонин показаха, че са били в състояние на биологична нощ.
Според Института за научни изследвания в областта на пътната безопасност (SWOV) сънливостта е проблем за всички шофьори, тъй като може да доведе до "намалена способност за действие и по-малка готовност за действие".


Заспиване

Въпреки това, само 9% от участниците в проучването са казали, че се чувствали по-малко бдителни (въпреки че, според учените, те предубедено са оценили ситуацията и са грешали), а седем от 350-те шофьори споделили, че почти спали по време на пътуването. Въпреки че това е малцинство от 2%, тази, според изследователите, е най-опасната група.

0 от 500