IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германската прокуратура разследва смъртта на отстранен служител на VW

Загиналият е работил с босненски достачвик на оборудване, който съди германската компания

Прокуратурата в Брауншвайг (Германия) обяви, че разследва смъртта на мъж, открит в изгорял в понеделник автомобил, за да се установи дали той има връзка в спора между компанията Volkswagen и доставчика на оборудване и резервни часи – босненската Prevent Group.


Volkswagen


Тялото на мъжа е намерено в поле в Долна Саксония, съобщават от прокуратурата. Според местния вестник Helmstedter Nachrichten, загиналният е служител на Volkswagen, който е работил с групата босненските доставчици. Той е бил разследван от органите на реда, след като в централата на Volkswagen беше открита апаратура за подслушване, която е била използвана за следена на разговорите на външни компании.

Прокуратурата и полицията във Волфсбург не пожелаха да коментират дали намереното тяло е на служител на германския автомобилен производител, като препратиха за допълнителни запитвания към прокуратурата в Брауншвайг. Оттам призаха, че разследват възможността, смъртта на мъжа да е свързана с нападенията на домове на служители на VW през май.

Volkswagen и групата Prevent влязоха в спор още през 2016 година заради ценообразуването на оборудването, което производителят от Волфсбург закупува от Босна. Това накара две от компаниите от групата - Car Trim и ES Automobilguss, да прекратят доставките на седалки и чугунени елементи за скоростни кутии, с което причиниха сериозни производствени загуби на 6 от заводите на Volkswagen. 

Съответно, автомобилната компания заведе дело срещу босненците, които отвърнаха с насрещен иск. По-рано този месец от Volkswagen обявиха, че един от служителите му е отстранен от работа, докато приключи разследването за подслушване на разговорите. Преди това пък домове на служители на Volkswagen бяха атакувани със запалителна течност от неизвестни лица. 

Снимки: Volkswagen

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    реално ( преди 3 години )
    Истината е , че в различни републики на вече не същесвуваща държава СФРЮ бяха произвеждани много повече от една Застава в Крагуевац. Завод на VW беше в Босна, там се произвеждаше Голф 1 и по-късно Голф 2, в Словения , в завода на Цимос се произвеждаше Ситроен, в Хървати се произвеждаше Рено, в Войводина (част от северна Сърбия) Опел имаше завод , нямам спомен, но и в Косово се произвеждаше нещо... Освен коли, произвеждаха и въртолети и самолети... Всичко това преди нашата зора на демокрация...
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ваген с босненски чаркове ли ни цакат. тея копаят дъното от години. аз като сърбал попарата със шкода и ауди не искам з6а имам абсолютно нищо общо с тях