IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-плашещият Mercedes в историята е за продан

Усещането е като да седиш на крилото на Боинг 747, писа Car за този SLR McLaren Stirling Moss

Втора ръка, без покрив и дори без предно стъкло, и с умопомрачително скъпа поддръжка - по начало това не са качества, които правят един автомобил препоръчителен за покупка. Но има и изключения, като този изключително рядък Mercedes SLR McLaren Stirling Moss, който е предложен на големия летен аукцион на RM Sotheby's.
 
  
Mercedes SLR McLaren Stirling Moss

Снимка: RM Sotheby's


Този автомобил е представен през 2009 в Детройт и по същество е олекотен спийдстър вариант на Mercedes McLaren SLR 722. Дори и колата, от която произлиза, е достатъчно рядка - произведена в едва 150 екземпляра, но от Stirling Moss версията съществуват дори по-малко - 75.

При това те никога не са били обявявани за свободна продажба - Mercedes ги предложи единствено на съществуващи собственици на SLR. Автомобилът е наречен така в знак на почит към легендарния 300 SLR, с който сър Стърлинг Мос спечели победата в рали Mille Miglia през 1955.
Отсъствието на предно стъкло е част от връзката с онази знаменита машина и според Mercedes увеличава "многократно" интензивността на шофьорското преживяване. Когато списание Car го тества навремето, оприличи усещането "като да седиш на крилото на Boeing 747 по време на полет", и допълни, че 3.5-те секунди от 0 до 100 км/ч и максималната скорост от 354 км/ч са достъпни "само за онези, чиито вратни мускули могат да го понесат".
  
  
Стърлинг Мос, Mercedes 300 SLR, Mille Miglia 1955
1955: сър Стърлинг Мос и Денис Дженкинсън триумфират в "Миле Милия" с оригиналния 300 SLR


Под капака е същият 5.5-литров V8 със суперчарджър от AMG, който задвижва и SLR 722, като тук той отново развива 641 конски сили - само че при над 200 кг по-ниско тегло. Последното е постигнато не само с елиминирането на дреболии като покрив и стъкла, но и със засилена употреба на въглероден композит за купето.

Тази конкретна кола е с едва 9000 км на километража, и е участвала в Mercedes-Benz 1000 Miglia Challenge през 2012. Поддържано е само от Mercedes-Benz и върви с пълния пакет аксесоари, включително покривала, оригинални пътнически чанти и шофьорски очила. Последното обслужване е през февруари тази година. Цената ли? Отговорът на RM Sotheby's e, че ако се налага да питате за нея, тази кола не е за вас.


Още снимки на уникалния Mercedes SLR McLaren Stirling Moss вижте в галерията:


0 от 500