IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли е най-добрата автомобилна колекция в света?

Сбирката на Марсел Птижан изпъква с добрия вкус на собственика - и се продава онлайн

Дори и на свикналите на всичко експерти на аукционната къща RM Sotheby's рядко им се случва подобно нещо: да продадат уникална колекция от 96 класически автомобила, събирани в продължение на пет десетилетия с вкус и добро познаване на правилата на играта.

  
Lamborghini, колекция, Марсел Птижан

Уникалната колекция на Птижан включва цели осем Lamborghini - от Islero и Espada до Diablo. Снимки RM Sotheby's
 
  
Въпросната колекция е принадлежала на Марсел Птижан, френски автомобилен състезател и доста успешен бизнесмен, който в кариерата си е създал няколко десетки малки компании в различни области, развил ги е и ги е продал със солидна печалба. Която, както си му е редът, е инвестирал предимно в автомобили. Макар да не е чак от най-големите сбирки, и да липсват най-търсените модели като Ferrari 250 GTO, колекцията е наистина без аналог заради добрия вкус и последователността на подбора, коментират експерти.
Сбирката на Птижан бе перлата на юнския търг на Sotheby's, който се оказа уникален и по друга причина - заради карантинните мерки бе проведен изцяло онлайн.


Марсел Птижан, колекция

Марсел Птижан, сам бивш автомобилен състезател, планирал да превърне колекцията си в цял музей


Заявките за наддаване бяха отворени на 3 юни и затварят на 10 юни. Предварителните очаквания на оценителите бяха колекцията да събере около 10 милиона евро приходи. Освен класики като Lamborghini Miura, първото Porsche 911 и Mercedes 300SL, сбирката съдържа и множество редки модели на компании, чиито имена са вече позабравени. Всички са съхранявани с внимание и разбиране, но от аукционната къща предупреждават, че през последните две години не са били карани и се нуждаят от вниманието на механик, преди да потеглят отново. Оказа се на практика невъзможно да подберем 20-те най-интересни автомобила от сбирката, затова в крайна сметка ви предлагаме 35.

  
Най-интересните автомобили от колекцията на Птижан (ГАЛЕРИЯ):


 


0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ми човекът явно не е харесвал ферари. Но има много интересни фиати, Бицарини, Интермеканика, Гиа, осем Ламбо - не липсва италианско
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Страхотна е, но без Ферари, каква колекция е???
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Karmann Ghia, да ти се не види и аутокоректа
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Има карам гиа, което си е баш костенурката, с по- fancy опаковка
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Няма и великата костенурка..........
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    #3 ( преди 3 години )
    Всъщност има доста американски неща - три *** (eдиният даже е показан тук в галерията), Мустанг... И, естествено, никой сериозен колекционер не купува японски коли, защото те нямат особена стойност като олдтаймери - през 50-те, 60-те и 70-те японците правеха евтини, икономични коли. Може би когато Honda NSX и Lexus LFA поостареят, ще станат класики. Но засега няма признаци
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    D[V01D] ( преди 3 години )
    @Кимоното: Давам ти минус заради хейт и некомпетентност. В класацията не видях и нищо американско. Ако пошло за теб означава, всичко неЕвропейско, значи че твоят вкус не е по-различен от кварталния *** с 318-ка дизел.
  • #2
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Кимоното ( преди 3 години )
    Наистина нито една джапанка което говори за добър вкус и неприязън към пошлото
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    тоя човечец верно е имал вкус :)