IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Не слагайте маската на огледалото!

Подобно действие пречи на шофьора, предупреждават от Dekra

Необичайните ситуации изискват необичайни мерси. Маските по време на пандемията от коронавирус се превърнаха в задължителен атрибут за хората и затова голяма част от шофьорите пазят (за всеки случай) по една в автомобила. Експертите от компанията Dekra обаче предупреждават, че е много опасно, маската да се закача на огледалото за обратно виждане.


маска огледало


Дори най -малкият натиск върху огледалото, който се създава от различни украшения, а също така и от ароматизатори, е много опасен. Това се отнася и за маските си за лице с тяхната относително голяма площ“, категоричен е ръководителят на отдела за изследване на катастрофи в Dekra Петер Рюкер.

Проблемът не е само в това, че излишните предмети ограничават полезрението на водача, особено при завой надясно. Всеки от тях отвлича вниманието на шофьора повече, отколкото хората си мислят. Човекът зад волана свиква, че в края на зрителното му поле нещо се движи и съответно той забелязва друго движение извън автомобила – пешеходец или велосипедист например, прекалено късно.

„Това често води и до сериозен инцидент, който може да бъде избегнат“, категоричен е експертът от Dekra. И припомня, че маската е предназначена за защита на хората, а не за да причинява вреда, както става в подобни случаи.

„Много е просто – слагайте маската в местата за съхраняване на предмети. Огледалото в автомобила е предназначено, за да ви помага, а не да служи за кука“, добавя Рюкер.

Снимка: Dekra

0 от 500