IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Системите за безопасност спасяват поне 20 000 души годишно

Експерти настояват тези технологии да станат задължителни за новите модели

Модерните системи за безопасност в съвременните автомобили съществено намаляват смъртността по пътища и трябва да станат задължителни за всички нови модели, категорични са експертите от изданието Consumer Reports, които са провели собствено проучване по въпроса.


асистенти на водача


Данните от изследването показват, че през 2019 г. само по пътищата на САЩ при пътно-транспортни произшествия са загинали 38 000 души. Техният брой може да бъде намален близо наполовина, ако в новите автомобили задължително биват поставяни съвременни технологии за безопасност, като това трябва да стане със закон.

Вместо да осигуряват безопасността на хората на пътя, автомобилните производители натоварват потребителите с допълнително бреме за изучаване и доплащане на жизнено важни функции на автомобила“, твърди Уилям Уолъс, мениджър по безопасността в Consumer Reports.

По оценки на изданието, всяка година може да се спасят около 11 800 човешки живота, ако системите за аварийно спиране, за предупреждение при напускане на лентата на движение и за следене на слепите зони станат стандартни за всички нови автомобили.

Освен това, между 3700 и 7400 човека ще избегнат смъртта, стига в базовото оборудване на превозните средства да бъде поставена система, която предотвратява управлението след употреба на алкохол. Още 1500 души ще бъдат спасени при използване на технологията за обмен на данни между автомобилите на пътя.

Снимка: Consumer Reports

0 от 500