IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Адвокати атакуват Renault и Nissan в Англия

Обвиненията срещу двете марки са за манипулирани двигатели

Над 1,3 млн. дизелови автомобила на Renault и Nissan вероятно са оборудвани с незаконен софтуер, който манипулира двигатели и намалява вредните емисии, твърди британското издание Autocar, което се позова на базираната в Лондон адвокатска кантора „Харкъс Паркър“.


Nissan Qashqai


Според информацията, кантората подготвя съдебен иск срещу двата производителя, тъй като разполага с неизвестни досега документи на Министерството на транспорта на Великобритания. В тях се твърди, че с незаконно устройство за манипулиране на вредните емисии разполагат и 100 000 продадени в страната Nissan Qashqai, които се задвижват с 1,2-литров бензинов турбомотор. При него са установени 15 пъти по-високи показания от обявените от производителя.

От „Харкъс Паркър“ посочват независими тестове, който са установили, че най-малко 700 000 дизелови автомобила на Renault и 600 000 на Nissan вероятно са оборудвани със софтуер, намаляващ емисиите. От страна на Renault за засегнати моделите Clio, Espace, Captur, Megane и Scenic, а при Nissan освен Qashqai под подозрение са Note, Juke и X-Trail. Всички те са произведени между 2009 и 2018 г.


Renault Megane


Кантората цитира Министерството на транспорта, което още през 2017 г. е изпратило писмо до Nisan. В него се казва, че проведените от ведомството тестове по цикъла NEDC на бензинов Nissan Qashqai l в реални условия са показали много по-високи емисии на азотен оксид (Nox) от позволените. Същото се е случило и през 2018 г., но от Nissan не са взели мерки.

От британското представителство на марката категорично опровергаха всички твърдения на юристите, като заявиха, че „Nissan няма и не използва мамещи тестовете устройства в нито един от автомобилите, които произвежда. Всички те отговарят на емисиите, приети от законодателството".

На свой ред Деймън Паркър, старши партньор в „Харкъс Паркър“ заяви, че кантората разполага с доказателства за това как производителите мамят при тестовете на бензинови и дизелови автомобили. Адвокатите вече заведоха подобен иск срещу Volkswagen, а готвят и такъв срещу Mercedes.

Поискахме обяснения от Renault и Nissan, както и до Volkswagen и Mercedes, при които също открихме подобни нарушения. Всички собственици на автомобили с такива устройства имат право на обезщетение в рамките на 5000 паунда и затова ги призоваваме да се свържат с нас и да се присъединят към иска“, заяви Паркър.

Снимки: Renault, Nissan

0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Цялата тази патаклама е да се изкарат пари или да се направи брекзит без сделка,а като им гледам похватите на кръвосмешенците как се молят на притежателите на тези марки да се свържат с тях за да станат повече и да подадат колективен иск направо прозира от далавера. За Еспейс когато гръмна скандала с ФВ го мериха и доказаха,че само 15-20 сек при първото палене има надвишаване на нивата няколко пъти и след това в норма и това в движение измерване не лабораторно.
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    До 12 каква Франция фалирала бе мустак проскубан. Я виж дъртите немчуги как използват робски труд на българи в кланниците в германия и как лъжат за вируса.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    До 6 ти откъде изпълзя бе образ безподобен,без Рено Нисан окапа като есенен лист ми навреди и на Рено,като провали сделката с ФИАТ,а Нисан щеше да е история ако не бе Рено преди 20 + години.
  • #9
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Хой Бай от тука ( преди 3 години )
    че то и Франция фалира, не знаеш ли!? ковид баце, ней майтап - сичкото недъгаво като ренаулт изчезва!
  • #8
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Бaй Хой от Aхелой ( преди 3 години )
    Рено ще сa последнaтa aвт. фирмa,която ще фaлирa-цялa Фрaнция е зaд тях.Не че прaвят коли-***...
  • #7
    9 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Просто се опитват да изкарат едни пари, като раздухват спекулации. Може и да им се получи предвид лошата реклама (то ако питате някои немскоговорящи няма такава :))). Докато не излязат подобни данни от някоя държавна агенция, както в случая с ФВ, всичко друго са спекулации.
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Warwicksz ( преди 3 години )
    Дали не са немчугите които искат да скапят Ренаулт.
  • #5
    9 rate up comment 5 rate down comment
    До 6 ( преди 3 години )
    Ако не беше полудържавната перачница Нисан щяха да са хлопнали кепенците още преди 20 години. Ама ти няма как да го знаеш това - нали си на десет годинки
  • #4
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Дошо ( преди 3 години )
    Нормално като за полудържавна перачница - примера на СОЦваген в действие! Жалко, че тия мизерници повлякоха и Нисан.
  • #3
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 3 години )
    ...всъщност рено няма какво да го спаси вече! даже и ежемесечните държавни финансови инжекции.