IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler изтегля 60 000 "проблемни" дизела в сервизите си

Незаконен софтуер за промяна на емисиите е открит при Mercedes-Benz GLK 220

Daimler изтегля 60 000

Концернът Daimler беше принуден да обяви сервизна акция за 60 000 автомобила в Германия, след като местните регулаторни органи установиха, че техните дизелови двигатели са оборудвани със софтуер, променящ нивата на вредните емисии.

Министерството на транспорта съобщи, че акцията засяга модела Mercedes-Benz GLK 220, произведен между 2012 и 2015 г. От Daimler потвърдиха, че изтеглянето на автомобилите е било наредено още в петък, като концернът ще си сътрудничи със съответните органи, като едновременно с това ще обжалва решението.

Mercedes-Benz engine

За проблема с двигателя на Mercedes-Benz GLK 220 CDI още през април съобщи изданието Bild am Sonntag. Тестовете на модела са показали, че дизеловият мотор отговаря на ограниченията за вредни емисии, само когато е активирина определена функция.

Новият дизелов скандал принуди Daimler да намали прогнозната си печалба за 2019 г., тъй като част от нея ще отиде именно за покриване на разходите от тази сервизна акция. Очакваше се, печалбата преди данъците и лихвите да бъде на нивото от миналата година, като дори се предвиждаше леко увеличение. 

"Преразглеждането е свързано с очакваното увеличение на разходите, свързани с „различни текущи правителствени процедури и мерки“ по отношение на дизеловите автомобили на Mercedes-Benz", съобщиха от компанията.

Говорител на Daimler не посочи точната сума, но уточни, че тя ще бъде доста висока - стотици милиони евро.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Какви патенти имат немчугите при дизелите, че нещо не се сещам?! Уж ги развиват само тях, а дори и един дизел, като света не могат да направят. Освен някоя измама за друго не ги търси. Поредното доказателство е статията. После ми говорете колко велики били лоените мозъци!
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Мицоизбуши ( преди 4 години )
    Немците май нямат технологиите за нещо друго развиваха ДВГ и главно дизела май заради патентите които имат от миналото.
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Пилот ( преди 4 години )
    И да махнат софтуера те няма да намалят вредните емисии.Тогава за кво ги викат в сервизите?
  • #1
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Време е да спират всички нафтови печки