IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия удвои стимулите за покупка на електромобил

Клиентите на коли на ток могат да спестят до 9000 евро

Германското правителство взима сериозни мерки, за да направи електромобилите по-привлекателни за хората. Първата от тях е удвояване на стимулите за клиентите на автомобили, задвижвани на ток, съобщава Automotive News.


електромобили


Потребителите вече ще получават субсидия от държавата в размер на 6000 евро за електрически превозни средства, струващи до 40 000 евро. Бонусът всъщност се увеличава до 9000 евро за автомобил, като в сумата се включва и отстъпката, която ще дават самите производители.

Повишените стимули трябва да дадат сериозно предимство на Volkswagen и неговия ID.3, чието излизане на пазара предстои. През последните месеци електрическият хечбек се сблъсква със сериозни проблеми заради пандемията от коронавирус, а има и сериозни трудности заради софтуера, който продължава да дава дефекти.

Агенция Reuters отбелязва, че ходът на германските власти ще увеличи продажбите и на други електрически модели, чиято цена ще спадне значително благодарение на новите бонуси. Сред тях са  BMW i3, Peugeot e-208, Renault Zoe и Tesla Model 3. Купувачите на по-скъпи електромобили също ще ползват бонуси, но те ще бъдат в по-малки размери.


електромобили


Увеличените стимули са част от пакет на стойност 130 милиарда евро, предназначен да съживи германската икономика, която почти се разпадна в резултат на пандемията на коронавирус. Пакетът акцентира върху екологичните превозни средства, като част от сумата ще бъде насочена за изграждане и инсталиране на зарядни станции за електромобили на бензиностанциите. Именно проблемът със зарядните е една от причините, заради които хората продължават да избягват покупката на електрическо превозно средство.

Снимки: Carscoops

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    8, малко си заблуден за Германците. Правят всичко, което е субсидирано по някакъв начин т.е. малко като в България - "крандене" на фондове. Похарчиха 10-15 мил. Евро, за 10км електрифициран учнатък за камиони (тестов), като всичко на всичко има 3 (три) такива камиона, закупени от фирми с евро субсидии. Но пък прибраха едни 20-30 мил. затова. Така че, не ми говори изобщо за това какво правят немците. Виждам ги от 1-ва ръка.
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    6. не съм убеден, че немците доброволно ще минат на ток. За момента е само заради субсидии. Пропускаш, най вероятно от незнание, че както искат и си затварят атомните централи. Без тях, само на ветро генератори (които напоследък също не искат) и колектори нямя да я бъде. Е да, може да почнат да си внасят от Франция, която с радост посреща затварянето на немски АЕЦ и в замяна стори нов. И не на последно място, при масово потребление, тока няма да е 0.30Е/кВч..
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Знаеш ли, колко и дреме на Танте Меркел за VW !? Работата е там, че само германската икономика може да си позволи подобни ходове! Тука, за разлика от САЩ, не печатат денонощно банкноти без грам покритие!!
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Меркеловица се е приготвила да налее нови няколко милиарда на вагонетките. Те горките обаче са се омотали като патета в калчища с техните електромобилчета. Май само Мъски ще намаже тая година.
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #2 на ел-четата им трябва нещо повече от отстъпка за да прокопсат... и то е драстично сваляне на цената... Не може кощче за боклyк, като Зо или vw up да струват по 60-70 хиляди?! това е безумие, не зависимо колко стимул ще даде държавата... освен ако не е 80% от цената.
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Гоги ( преди 3 години )
    Ако не са тези "стимули" елчетата много трудно ще прокопсат
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "като в сумата се включва и отстъпката, която ще дават самите производители." - - това си е смешно... отстъпка хахах. Производителя иска да ти продаде кола на цена Х. Прави цената да е Х + 3000 евро. ПОСЛЕ казва - виж сега, като за тебе специална и невиждана остъпка! 3000евро....